Virginia Asin-Oostburg: ‘Het interesseert moesje niet hoe de cyclus van de muskiet verloopt’ – Parbode Sneak Peek
De Caribbean Public Health Agency (Carpha) is het openbare gezondheidsbureau van het Caribisch gebied. Met de benoeming van dr. Virginia Asin-Oostburg tot directeur Preventie van Carpha, heeft Suriname het voorrecht een vertegenwoordiging te hebben in de top van de organisatie.
Carpha is geïnitieerd door de Caribbean Community (CARICOM) en wordt ondersteund door organisaties zoals de Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO). Er zijn 26 Caraïbische landen aangesloten bij de Carpha, waaronder Suriname. Deze landen kunnen via de laboratoria diverse testen doen om een ziektebeeld gauw te kunnen herkennen en vast te stellen. Daardoor kan men betere voorzieningen treffen. De laboratoria van de organisatie zijn geaccrediteerd, maar als mocht blijken dat zij niet in staat zijn de test uit te voeren dan wordt die naar een laboratorium van een bevriende natie opgestuurd. “Het is wel een uitdaging bij de verpakking van geïnfecteerd materiaal, omdat er bepaalde voorschriften daaraan zijn gekoppeld. Als de medewerkers niet getraind zijn in de procedures bij het verpakken, dan is dat een probleem. Hetzelfde geldt voor de vliegmaatschappijen die dit materiaal moeten vervoeren. Er zijn geen vliegmaatschappijen in het Caribisch gebied die hierin getraind zijn, waardoor dit nu via de Verenigde Staten van Amerika verloopt en dus een langere weg heeft af te leggen. Terwijl je bij het vaststellen van bijvoorbeeld een infectie zo gauw mogelijk over het materiaal wil beschikken”, legt Asin uit. Zij deelt mee dat de Surinaamse laboranten van het Ministerie van Volksgezondheid wel getraind zijn hoe ze moeten omgaan met geïnfecteerd materiaal. De Carpha biedt ook de mogelijkheid om onderzoek te doen naar gecontamineerd water. Naar zeggen van Asin zijn een paar jaar geleden medewerkers van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij hierin met succes getraind.
Trainingen
Er zijn verschillende trainingsmogelijkheden die Carpha aan Suriname biedt. In samenwerking met Volksgezondheid worden er communicatietrainingen gegeven aan medewerkers van het ministerie. Asin vertelt: “Er wordt dan onderscheid gemaakt in verschillende soorten communicatie. Bij risicocommunicatie betekent het dat de informatie zo spoedig mogelijk, snel en duidelijk het volk moet bereiken. Belangrijk is dat je geen paniek moet zaaien. Stel jezelf de vraag: wie is verantwoordelijk op dat moment?” Asin geeft een voorbeeld: “Indien er bij een epidemie mensen moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, dan is de directeur van dat ziekenhuis verantwoordelijk voor de communicatie naar buiten. Wordt de informatie niet correct naar buiten gebracht, dan kan dat ervoor zorgen dat er paniek gezaaid wordt. Zo’n situatie heeft zich al voorgedaan. Toen er een Zika-epidemie was in een van de Caribische landen, heeft de permanente secretaris van Carpha buiten alle instructies om, zelf informatie gegeven die niet medisch onderlegd was. Ze heeft meer paniek gezaaid dan wat anders, want ze gaf de verkeerde boodschap door. Deze handeling heeft haar voor de rest van haar carrière achtervolgd.”
Verder worden er door Carpha ook trainingen verzorgd in volksgezondheid. “De centrale vraag daarbij is: welke boodschap geef je aan welk publiek? Het interesseert moesje van de straat niet hoe de cyclus van de muskiet verloopt. Het zal haar een worst wezen als er eerst eieren zijn en dan muskieten. Dat betekent dat je het verhaal anders zal moeten brengen in een taal die zij wel begrijpt”, legt Asin uit. Zij benadrukt dat het belangrijk is om van tevoren na te gaan of je woord of beeld wil gebruiken of een combinatie van de twee.
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.