Dossier: Reshma Mangre: ‘Kunnen andere politieke partijen straks ook scholen sluiten?’ – Parbode Sneak Peek
Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), acht het te gek voor woorden dat eind maart basisscholen in Boven-Suriname werden gesloten vanwege een massameeting van de NDP. Ze waarschuwt voor dergelijke ordinaire propaganda via het onderwijs.
Mangre: “Het Ministerie van Onderwijs is qua personeelsbestand het grootste ministerie in ons land. Er werken ruim 11.000 leerkrachten. De ALS heeft ook het grootste aantal leden. Ze gaan altijd proberen om via het onderwijs invloed uit te oefenen. Indien de berichten op waarheid berusten is een aantal basisscholen in Boven-Suriname op vrijdag 29 maart om 10 uur gesloten. De kinderen mochten naar huis, om ouders en leerkrachten in de gelegenheid te stellen naar de massameeting van de NDP in de stad te gaan. De bussen stonden klaar.”
Mangre is van mening dat het onderwijsministerie met twee maten meet en dat een gevaarlijk precedent wordt geschapen. “Wanneer wij staken, dan horen we dat het kind centraal staat en dat het kind recht heeft op onderwijs. Nu hoorden we niets. Hoe zit het dan nu? En hoe zit het met het gelijkheidsbeginsel. Nu werden de scholen in Boven-Suriname gesloten. Maar straks sluiten de scholen in andere districten. Nu ging het om een bepaalde politieke partij, maar kunnen straks andere politieke partijen ook de scholen sluiten voor een massameeting?”
“Ouders hebben hun bezorgdheid geuit. De leerkrachten gaan al later naar de scholen, omdat ze uit de stad moeten komen. En ze sluiten de school eerder, omdat ze weer terug naar de stad gaan. De leerlingen in het Boven-Surinamegebied hebben al een achterstand. En een school sluiten kan zéker niet voor partijpropaganda. Ik heb meerdere verkiezingen meegemaakt, maar dit beleef ik voor het eerst. Dit kan nooit goed zijn. We moeten ervoor waken dat er via de school propaganda gemaakt wordt. Leerkrachten die bij een politieke partij zijn aangesloten, mogen propaganda maken in hun vrije tijd, maar niet op school.”
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.