VES: Maandelijks 15 miljoen US-dollar te halen bij toeristen – Parbode Sneak Peek
Landen die over voldoende natuurlijke hulpbronnen beschikken en daardoor rijk zouden moeten zijn, doen het economisch relatief slecht. Op de een of andere manier kunnen landen met veel natuurlijke hulpbronnen die niet omzetten in welvaart: de hulpbronnenvloek of Dutch disease. Dit zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. De econoom linkt onze euro/dollar-problematiek aan het wetenschappelijk bewezen mechanisme gedoopt met de naam Dutch disease, waar Suriname volgens hem aan lijkt te lijden. Dit poneerde hij recentelijk in een inleiding voor een discussieavond van de Kenniskring
Tekst Renate Sluisdom
De Dutch disease is een economische achteruitgang die ontstaat na een booming periode in voornamelijk de mijnbouwsector. Door een grote vondst van aardolie of andere mijnbouwproducten stijgt de waarde van de nationale munt, waardoor de export terugvalt. Daardoor wordt er minder geproduceerd, waardoor het totale welvaartsniveau van het land achterblijft bij de verwachtingen die geschapen waren door de bonanza-vondst. Dit economische model is geconstateerd en beschreven toen in de jaren 70 in Nederland na de aardgasvondst van de jaren 60 de economie kromp. Diverse economen stellen dat die krimp daadwerkelijk werd veroorzaakt door niet-duurzame uitgaven aan sociale voorzieningen.
In Suriname gebeurde volgens de VES-voorzitter in de beginperiode van kabinet Bouterse-I iets soortgelijks. Suriname had veel inkomsten uit goud en aardolie. “De regering toen wist van gekkigheid niet wat ze moesten doen met het extra geld. Ze zijn het gaan bossen, het werd sociaal uitgegeven, een beetje onder de armen verdeeld. Maar what goes up must go down”, aldus Ramautarsing. “We weten dat er altijd fluctuaties zijn in de prijzen van goud en olie. We wisten dat het een keer down zou gaan. En toen het inderdaad down ging zou je denken dat ze zich zouden corrigeren, maar nee hoor, ze gingen vrolijk door met hun sociaal beleid. Er was geen ontkomen aan de crisis. Zelfs in 2014 toen we wisten dat we al in crisis waren, zijn we nog doorgegaan met sociale programma’s, gratis basisvoorzieningen voor ouderen en jongeren, terwijl we wisten dat we het niet zouden kunnen betalen.” Dat is volgens de VES-voorzitter niet uit onwetendheid gebeurd, maar bewust gedaan om de verkiezingen te winnen. Dat is helemaal gelukt: de huidige regering heeft met 26 zetels mandaat gekregen. Volgens een uitspraak van de minister van Financiën vier jaar geleden zou het land binnen acht maanden uit de crisis zijn. “Maar we zien dat terwijl de huidige crisis niet is opgelost, er alweer een nieuwe aankomt.”
Lees verder in het julinummer van Parbode