Musicalartiest Edwin Jonker: ‘Wat je in Suriname ziet, heb je nergens anders’ – Parbode Sneak Peek
Tekst Coen van den Braber Beeld Collectie Jonker
Edwin Jonker (42), zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, groeide op in hartje Amsterdam. “Mijn vader is een echte trotse Surinamer, dat merk je aan alles. Hij is ontzettend begaan met Suriname. Daarom zijn mijn vader en moeder danook tien jaar geleden naar Suriname verhuisd. Mijn vaders generatie staat met het ene been in Suriname en met het andere in Nederland. Dat lijkt mij een heel apart gevoel. Maar die liefde voor Suriname heeft hij mij wel meegegeven.”
Toen Jonker veertien jaar was, zette hij voor het eerst voet op Surinaamse bodem. “Dat was geweldig. Het was ook direct de allereerste vakantie in mijn leven. Telkens als ik in Paramaribo terugkom, zie ik hoe uniek dit land is. Wat je in Suriname ziet, heb je nergens anders.”
Jonker is bekend van films als Mannenharten 2, Loenatik: de moevie en Tuintje in mijn hart. In televisieseries als Flikken Maastricht en Vechtershart en musicals als The Lion King en Belle en het Beest schitterde hij op het witte doek en in het theater. Maar hij is vooral bekend geworden sinds zijn rol van Jezus bij The Passion, dit jaar in de stad Dordrecht gehouden. In dat televisiespektakel wordt jaarlijks op Witte Donderdag op telkens een andere locatie in Nederland het Bijbelverhaal op muzikale wijze naverteld.
“Ik was al twintig jaar in het film- en theatervak, maar als je in zo’n grote productie mag spelen waar meer dan drie miljoen mensen naar kijken, heeft dat een hele grote impact op je”, zegt Jonker. “Je bereikt in één klap een heel groot publiek. Je kunt wel zeggen dat er een leven vóór en na The Passion is. Ik heb er keihard voor gewerkt om de rol van Jezus zo goed mogelijk te vervullen en dat is, kun je wel zeggen, goed geslaagd. Het was een enorme opluchting toen ik alle lovende reacties te horen kreeg.”
In de romantische komediefilm Tuintje in mijn hart, die grotendeels in Suriname is opgenomen, speelt Jonker de jongeman Virgil. “De film is zo mooi, omdat de prachtige natuur in Suriname goed tot haar recht komt. Een deel van het succes is te verklaren doordat de Surinaamse herkenbare plekken zo goed in beeld gebracht zijn. Dat Suriname voor 90 procent uit ongerepte natuur bestaat, is in de film duidelijk te zien.”
“Suriname geeft mij de juiste energie en veel vertrouwen”, zegt Jonker, die een belangrijke taak voor hem weggelegd ziet in het rolmodel dat hij graag wil zijn.
Het hele artikel is te lezen in de septembereditie van Parbode.