Ondanks grafruiming begraafplaatsen overvol – Parbode Sneak Peek
Veel begrafenisondernemingen worden geconfronteerd met een gebrek aan vrije ruimte voor het ter aarde bestellen op hun kerkhoven. Ook heeft de overheid geen algemene begraafplaats meer in gebruik in Paramaribo. Hoe moet het verder met de dodenakkers die steeds voller raken?
Tekst Sherida Seca
Er heerst doodse stilte op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Schietbaanweg in Paramaribo. De lucht is grauw en de grond is nog nat van de regenbui die zojuist over het kerkhof viel. We zijn niet alleen, tussen de graven wandelen enkele nabestaanden die hun overledenen herdenken. Ze leggen bloemen neer en zijn in stilte alleen met hun gedachten. Jane Kok-Sey-Tjong (66) manoeuvreert langs een aantal graven voor ze bij één blijft staan. Ze slaakt een diepe zucht. Tranen springen haar in de ogen terwijl ze neerkijkt op haar dochters graf.
In 2011 stond dit graf op de agenda om geruimd te worden. Kok-Sey-Tjong kon hier een stokje voor steken door de grafrust net op tijd te betalen. In gesprek met verschillende gemeenten, waaronder de rooms-katholieke, blijkt dat veel van de graven die voor ruiming in aanmerking komen meer dan dertig tot zelfs honderd jaar oud zijn. Bij het openen van de graven zullen er dan ook geen sporen van stoffelijke resten meer te vinden zijn. Maar de dochter van Kok-Sey-Tjong is nog geen twintig jaar geleden gestorven en haar graf had in eerste instantie niet op de lijst van ruiming mogen staan.
Een begrafenisonderneming die graven wil ruimen vanwege gebrek aan ruimte, moet daarvoor een aanvraag doen bij de procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday. Er wordt dan eerst gekeken naar nieuwe grond die beschikbaar is en deze wordt aangevraagd bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer. Die procedure kan twee tot drie jaar duren.
Het hele artikel is te lezen in de oktobereditie van Parbode.