Dossier: De waarheid van Sandew Hira: Grote, holle woorden – Parbode Sneak Peek
Wie propaganda zegt, kan niet om Sandew Hira heen. Naar Hira – echte naam Dew Baboeram – wordt meerdere malen verwezen als een persoonlijke propagandamachine van president Desiré Bouterse. Ons onderzoek naar staatspropaganda is dan ook niet compleet zonder een gesprek met de meester in framing. “Als je maar hard en lang genoeg roept, denk je dat mensen het gaan geloven.”
Tekst Zoë Deceuninck
De redactie van Parbode heeft oprecht getwijfeld of we een controversieel persoon als Sandew Hira een platform moeten bieden om zijn mening te ventileren. Tenslotte staat bij elk wisje-wasje de mening van Hira zwart op wit voor iedereen op internet te lezen. Via zijn columns uit hij al jaar en dag kritiek op alles wat niet aan zijn waarheidsbeeld voldoet. Toch besloten we hem op te bellen voor een gesprek. Om de simpele reden dat hij een te grote rol speelt in de propagandavoering van president Desiré Bouterse om hem niet te spreken.
In 2015 was Hira, die sinds zijn vijftiende in Nederland woont, de trekker van een project waarin hij publiekelijk pleitte voor amnestie voor hoofdverdachte Bouterse in het decembermoordenproces. Als wetenschappelijk directeur van zijn eigen opgerichte stichting voor Dekolonisatie Suriname (Dekosur) is Hira momenteel bezig de Surinaamse geschiedenis te herschrijven.
Het telefonisch interview met Hira verliep moeizaam (“Parbode is het orgaan van de kolonisator”), was energieslopend (“Discussiëren over de definitie van een historicus is beneden mijn niveau”), stond bol van de provocaties (“Ik noem jullie naïef”) en feitelijke onwaarheden (“Ik heb in grote mate bijgedragen aan verzoening in Suriname”). Bovenal was het kenmerkend, met een stijl die weinig tot niet verschilt met die van zijn columns: ongenuanceerd, plat en agressief. Zijn waarheid aan de realiteit toetsen is minstens zo lastig, maar niet onmogelijk.
Het hele artikel lees je in de oktobereditie van Parbode.