Fosten Surinaamse trouwportretten: indrukwekkend in woord en beeld – Parbode Sneak Peek
Sinds medio september zijn in acht DSB-filialen in Paramaribo, Lelydorp en Nickerie, selecties van bijzondere trouwportretten te bezichtigen van echtparen met een Surinaamse achtergrond. De foto’s weerspiegelen onze culturele diversiteit en geven een inkijkje in verschillende familiegeschiedenissen. Lucia Nankoe is de initiatiefnemer en curator van deze reizende tentoonstelling ‘Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld 1868-1950’. Met historisch onderzoeker en genealoog, Jean Jacques Vrij, schreef Nankoe een huwelijksfotoboek over dit onderwerp.
Tekst Joyce Doekhie
In de Gardenhouse achter op het terrein van De Surinaamsche Bank aan de Henck Arronstraat verwelkomt een bruidspaar in deftige fosten krosi de bezoekers. In de zaal heerst een drukke en gezellige sfeer. Als de openingstoespraken zijn gehouden, richten de gasten hun blikken op de groot tentoongestelde prachtige zwart-wit foto’s met bijbehorende opschriften.
De oudste foto van de expositie is van Maria Meijer (1845-1932) en Rudolph Bühk (1826-1870), die op 25 maart 1868 trouwden in Paramaribo. Bruidje Maria houdt de Bijbel voor haar buik, ze draagt hun eerste kind. Opmerkelijk is ook dat bruidegom Rudolph Bühk was geboren als Rudolph van Gollenstede. Hij kreeg echter vlak na zijn huwelijk middels een Gouvernementsresolutie toestemming om de naam van zijn overleden vader te voeren. Van Rudolph wordt vermeld dat hij directeur werd op de Surinaamse plantages Maasstroom en ‘t Vertrouwen. Het huwelijksgeluk duurde kort, want Rudolph overleed al in 1870. Na het overlijden van haar echtgenoot kreeg Maria drie dochters met de weduwnaar Theodorus Menke (1829-1889).
Veel langer duurde het huwelijk van Francina Renfrum (geboren op plantage Hannover in 1882) en Badoola (Willem) Fujooah (circa 1879-1959), die op 3 december 1902 trouwden. Badoola Fujooah was pas anderhalf jaar oud toen hij na een boottocht van drie maanden vanuit het huidige India in Suriname aankwam. Zijn moeder stierf onderweg, zijn vader was ernstig ziek geworden en ze verbleven samen in het ziekenhuis.
Het hele artikel lees je in de novembereditie van Parbode.