Dossier: Sociale media en politiek: ‘Je kan je nergens meer achter verschuilen’ – Parbode Sneak Peek
Verkiezingsdag 25 mei 2020 is om de hoek, de propagandamachines draaien op volle toeren. Naast de traditionele manieren van actievoeren via radio, kranten en televisie wordt zichtbaar geëxperimenteerd met een relatief nieuwe manier van campagnevoering: social media. Hoeveel effect hebben social media op ons stemgedrag en welke partijen hebben de fijne kneepjes van het vak al onder de knie?
Tekst Julia Bartelink
Met nog geen 600.000 inwoners staat Suriname wereldwijd op nummer 3 van de meest actieve Facebook-gebruikers. Niet onlogisch is dat Facebook ook het medium is dat anno 2020 het meest gebruikt wordt in de campagnevoering van politieke partijen. De Nationale Democratische Partij van president Desiré Boutere zou daarin het verste gaan.
Naar verluidt zouden er dagelijks mensen in Ocer, het partijcentrum van de NDP, zitten om pro-Bouterse nieuws te verzamelen voor Fáya Pepré Nieuws, een Facebookpagina met (meer dan 32.000 volgers) die alleen maar dergelijk nieuws de wereld inpompt. Maar een bezoek aan Ocer maakt ons niet wijzer. De directeur van Ocer, de heer Ramadhin, gaf ons een telefoonnummer van iemand die meer kon vertellen over de socialmediastrategie van de NDP. Het telefoonnummer van Sharmila Kalidien-Mansaram.
“De juiste manier van socialmediagebruik is volgens mij door op een nette en correcte manier invulling te geven aan hoe jij denkt en welke standpunten jij hebt”, vertelt Jean-Luc van Charante, socialmediaexpert. Mahinderkoemar Jogi, VHP-assembleelid, vindt dat dat misgaat bij de Facebookpagina Fáya Pepré Nieuws. Op deze nieuwspagina is alleen maar pro-Bouterse nieuws te lezen, op de berichten wordt veel gereageerd door fake Facebookaccounts. Wanneer er veel gereageerd wordt op een bericht, komt dit sneller in je Facebooktijdlijn terecht. “Het is een manier van actievoeren zonder normen en ethiek”, vertelt Jogi. Volgens Jogi pakt de VHP het anders aan. “Wij plaatsen alleen berichten op onze eigen Facebookpagina, onder de naam van onze partij. We plaatsen niets gemeens of persoonlijks, zo win je uiteindelijk niet.” Maar wie zit er precies achter de Fáya Pepré Nieuws Facebookpagina? Na enige rondvraag kwam er al snel één naam naar boven. Sharmila Kalidien-Mansaram, die in juli 2017 overstapte van de VHP naar de NDP, wordt door de mofokoranti aangewezen als de motor achter Faya Pepré Nieuws. In haar tijd bij de VHP beheerde ze de digitale nieuwspagina ‘nieuwspeper’, die inmiddels niet meer bestaat.
Als wij Kalidien-Mansaram confronteren met deze informatie en vragen om een interview, weigert ze om met ons in gesprek te gaan. “Ik sta geen interviews af, hoe leuk uw topic ook lijkt. Ik ben overigens een grote fan van Fáya Pepré Nieuws”, reageert ze. Haar partijgenoten, tevens NDP-parlementariërs, Roché Hopkinson en Keshopersad Gangaram Panday horen het in Keulen donderen. Hopkinson: “Fáya Pepré? It does not ring a bell. Ik heb er nog nooit van gehoord.” Ook zijn collega Gangaram Panday zegt dat hij nog nooit van Fáya Pepré Nieuws heeft gehoord.
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode