VS-ambassadrice Karen Lynn Williams: ‘Amerikaanse bedrijven moeten zich aan wetten houden’ – Parbode Sneak Peek
Ruim een jaar geleden bood diplomate Karen Lynn Williams haar geloofsbrieven aan aan president Desi Bouterse. Vriendelijk, maar vooral erg diplomatisch beantwoordde ze onze vragen in de Amerikaanse residentie. “De relatie met Suriname is constructief en zeer positief”, verzekert ze.
Tekst Joyce Doekhie
“Zijn jullie bang of allergisch voor katten?” Diplomate Karen Lynn Williams moet smakelijk lachen als ze haar lievelingshuisdier introduceert. Het interieur van haar ruime woonkamer verraadt overigens haar andere passies: pianospelen en kunst. “Ik heb een collectie van Surinaamse en Amerikaanse kunstwerken verzameld”, zegt de diplomate, voor wie standplaats Suriname haar eerste ambassadeurschap is.
Hoe ervaart u uw ambassadeurschap?
“Ik geniet er enorm van, Suriname is een mooi land. Ik heb het voorrecht om met veel geweldige mensen te werken. Surinamers zijn erg gastvrij en vriendelijk. We zijn multicultureel in de VS, maar op een andere manier. Hier lijkt het in veel opzichten heel eenvoudig. Speciaal aan Suriname is, dat er zoveel goede koks zijn. Ik hou ervan om bij een warung te stoppen, vooral voor een bakabana met een lekker pittige pindasaus. Als ik over Suriname praat met mijn vrienden in de VS zeg ik: ‘Ja, je kunt hier komen voor ecotoerisme en luiaards, apen en vogels zien, maar als je daarna in de stad komt, kun je heerlijk eten.’ Het is een soort eerstewereldervaring, vlakbij het jungleleven. Bijzonder vind ik de dolfijnen en kwikwi’s. De kwikwi is een beetje eng, smaakt geweldig.”
Het nieuwe ambassadegebouw heeft 164 miljoen US-dollar gekost? Waarom zo’n grote investering?
“Het is een normaal bedrag voor ambassadegebouwen, omdat we moeten voldoen aan ‘leiderschap in energie’, LEED: het ontwerpen van gebouwen die energiezuinig en milieuvriendelijk zijn, minder afval produceren en ervoor zorgen dat je een kleine koolstofvoetafdruk achterlaat. Daarom het hoge prijskaartje. De Amerikaanse regering streeft naar het handhaven van hoge normen als het gaat om gebouwen.”
Hoe beoordeelt u de bilaterale relatie tussen de VS en Suriname?
“Als heel constructief, we hebben een zeer positieve relatie. We hebben een behoorlijk aantal projecten lopen. Ze sluiten aan bij de thema’s welvaart en veiligheid. We proberen ons ook te concentreren op projecten die een langetermijneffect hebben. Wanneer we in mensen kunnen investeren, heeft dat het langste rendement. Dus doen we nogal wat uitwisselingsprogramma’s.”
Er is veel te doen rond het vertrek van Alcoa uit Suriname, met name over milieuaspecten. Zal de VS ervoor zorgen dat deze Amerikaanse multinational de wetgeving zal naleven?
“We verwachten dat Amerikaanse bedrijven en particulieren zich houden aan de wetten in het land waar ze zich bevinden. We hebben als diplomatieke missie geen toezichthoudende rol. Er zijn zowel aan de Amerikaanse kant als in het gastland daarvoor juridische procedures waarbij contracten, overeenkomsten en dergelijke juridisch zijn geregeld. Er is in dat opzicht geen rol weggelegd voor de ambassade. Maar we volgen het wel op de voet.”
Zijn de VS betrokken geweest bij de arrestatie van de terreurverdachte broers Nasser en Raoul?
“Dat was een Surinaamse arrestatie door Surinaamse autoriteiten. De VS is wel altijd geïnteresseerd in het nauwlettend volgen van gevallen die te maken hebben met terrorisme.”
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode