Dossier: Heeft kleur invloed op ons stemgedrag? – Parbode Sneak Peek
Politieke propagandavoering komt grotendeels op dezelfde manier tot stand als reclame. Een partij moet zich – net zoals een product – onderscheiden van de rest. Kleuren spelen daarin een belangrijke rol: ze worden gebruikt als stimulans om de aandacht te trekken. Maar heeft het ook (onbewust) invloed op ons stemgedrag?
Tekst Zoë Deceuninck
Op de hoek van de Tibitistraat en Commewijnestraat staat het huis van voormalig NPS-voorzitter Johan Adolf ‘Jopie’ Pengel. Vierenveertig jaar na zijn overlijden en één jaar voor de verkiezingen van 2015 betuigde zijn dochter, Irene Pengel, openlijk haar steun aan president Desiré Bouterse, tevens voorzitter van de NDP. In Info Act, een televisieprogramma van de regering, riep Irene Pengel de achterban van de NPS op om zich aan te sluiten bij de NDP, toen de aartsrivaal van NPS. Niet veel later werd het huis van haar vader paars geschilderd.
Sinds het ontstaan van politieke partijen worden kleuren gebruikt om hun identiteit te markeren. Maar heeft kleur ook invloed op ons stemgedrag? Angelic del Castilho, partijvoorzitter van Democratisch Alternatief ’91, vindt van wel. Zij trok in oktober aan de bel nadat de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, op één van haar flyers gebruik maakte van de paarse kleur. De UNDP ondersteunt het ministerie van Binnenlandse Zaken in het organiseren van de verkiezingen volgend jaar, de flyer was bedoeld om jongeren aan te sporen hun gegevens te controleren. Hoewel de flyer overwegend geel en lichtgroen was, bestempelde Del Castilho de paarse bijkleur als ‘een gestructureerde campagne vanuit de regering om in alles wat ze doet de kleur van de partij te gebruiken’, aldus avondblad De West. Del Castilho, van huis uit diplomaat, beroept zich daarbij op de neuropsychologie. Het gebruik van kleuren van politieke partijen zou volgens haar een beïnvloedingstechniek zijn die zeer effectief werkt op mensen.
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode