Boekrecensie: Surinaams bakboek van Dubois
In de afgelopen jaren is een reeks Surinaamse kookboeken verschenen. Bijzondere nieuwkomer is het Surinaams bakboek van Dubois, dat verschilt van deze culinaire boekwerken, omdat het alleen recepten bevat van cakes, taarten en koekjes.
Diana Dubois bracht eerder onder eigen beheer het veelbesproken Groot Surinaams Kookboek uit. Van deze Surinaamse kookklassieker uit 1976 bracht zij in 2016 een geheel herziene editie op de markt, aangevuld met 150 nieuwe recepten uit haar privécollectie. Dit leidde in februari 2017 tot een rechtszaak die de stichting Kankantrie tegen haar aanspande, omdat deze organisatie meende over de auteursrechten te beschikken. In september 2018 won Dubois de hogerberoepzaak en werden alle vorderingen op haar afgewezen.
Eind 2019 kwam dit bakboek, Dubois’ twaalfde uitgave, uit, waarin de schrijfster in eenvoudige taal (aspirant) bakkers en keukenprinsessen het geheim van het goed en smakelijk bereiden van authentieke Surinaamse feestcakes onthult. Het boek is ook een uitkomst voor mensen die op zoek zijn naar glutenvrije recepten en tips over het vervangen van suiker. De fraaie kleurenfoto’s zijn een uitnodiging om een oud, bekend recept zelf uit te proberen of anders aan te pakken en nieuwe aan te durven. Alle recepten (zo’n zestigtal) zijn door Dubois getest en goed bevonden. Bepaalde bekende recepten heeft ze in een ander jasje gestoken en ook heel wat nieuwe koeken bedacht. Leidraad daarbij was het gebruik van ingrediënten uit de Surinaamse keuken.
Interessant is, dat de auteur de herkomst van diverse gerechten uitlegt. Zo vertelt ze dat het recept voor de broodcake fiadu komt uit de Joodse keuken, maar dat de naam Afrikaans is. ‘In Ghana (West-Afrika) leefde een stam, Ewe genaamd, die in du’s (districten) leefden. Het middelpunt van zo een du vormde de hoofdstad, waar de Fia (koning of stamhoofd) resideerde. Zodoende werd de hoofdstad ook wel Fiadu (spreek uit: Fiadoe) genoemd’.
Opmerkelijk is het door Dubois bedachte blaka kuku of cokes-taart, oftewel een houtskooltaart. ‘De Cokes-taart die in 1909 door Christiaan George Heilbron was gebakken ter gelegenheid van de opening van de gasfabriek aan de Saramaccastraat in Paramaribo, inspireerde mij tot het bedenken van dit recept. Dat stond namelijk niet vermeld in het artikel in dagblad De West, de Surinaamse krant waarin ik hierover had gelezen’, schrijft Dubois. Voor dit gerecht is onder meer 20 gram fijngestampte houtskool nodig. Erg ongebruikelijk, maar voor wie het wil proberen: smakelijk eten!
In Surinaams bakboek van Dubois wordt een verscheidenheid aan cakes, taarten en koekjes uit onze cultureel diverse keuken gepresenteerd; van abongra, bojo, eksi en fiadu tot dawetcake en gulab jamun. Uiteraard zou er nog veel meer geput kunnen worden uit onze verschillende etnische gerechten die in een volgende editie kunnen worden opgenomen. Al met al is dit bakboek een aanrader voor bakliefhebbers.
4 STERREN
Joyce Doekhie
Surinaams bakboek van Dubois, Diana Dubois, 2019, Uitgeverij Dubois, ISBN 9789075812220