Boekrecensie: Droomgeluk
Gewone mensen die bijzondere dingen doen. Dat is de insteek van Droomgeluk, een bundel over mensen die het leven in de ogen durven kijken. In Droomgeluk interviewen de auteurs Caroline van Driel Stoffer en Judith Remmerswaal zeven personen, die in het kort vertellen over onder andere (zelf)liefde, carrière en gezin. De rode draad is geluk. Ook de auteurs worden geïnterviewd.
Als haar gevraagd wordt naar een metafoor voor haar bundel in relatie tot de natuur, ziet co-auteur Caroline Droomgeluk als een boom met meerdere vertakkingen. Een boom die groeit, die gezien mag worden door heel veel mensen en waarvan ze kunnen genieten. Voor haar collega Judith staan wolken symbool voor de bundel. ‘Wolken staan nooit stil, waaien voorbij en gaan naar nieuwe plekken. En wat ik heel mooi vind aan wolken, is dat iedereen er iets anders in ziet. Dat is ook zo met geluk. Net als kunst, het is nooit mooi of lelijk, goed of fout. Iedereen geeft er een andere betekenis aan. Het is wat jij erin ziet’.
Een van de personen die vertelt hoe zij geluk ervaart, is Mariam Lo Fo Wong. Ze is massagetherapeut en komt uit een traditioneel Surinaams gezin, waar naar haar zeggen een goede baan, opleiding en status zeer belangrijk waren. ‘Ik deed wat er van mij verwacht werd. Ik studeerde en werkte aan mijn carrière, maar ik miste mijzelf’. Mariam moet diep ademhalen als haar gevraagd wordt naar haar definitie van geluk. ‘Geluk zit voor mij in zoveel kleine dingen. Maar als ik denk aan gelukkig zijn, dan ben ik ervan overtuigd dat je vooral gelukkig moet zijn met jezelf. Als je geen geluk in jezelf kunt vinden, zie je het kleine geluk vaak niet. Je moet het van binnenuit voelen, om het van buiten te kunnen ervaren’. Als geluk in één woord samengevat moet worden, dan is dat voor Mariam ‘aandacht’. ‘Aandacht voor mezelf en aandacht voor de ander. Het gaat om het moment van echt contact en verbinding’, benadrukt Mariam voor wie geluk een aaneenschakeling van aandachtmomentjes is.
‘Wij hoeven niet de hele wereld rond te reizen en foto’s te delen via sociale media om droomgeluk te vinden. Volgens velen is geluk te vinden in het genieten van pure eenvoud’, stelt prof. dr. Annet de Lange in haar voorwoord in deze bundel. Ze zal ongetwijfeld gedoeld hebben op de effecten van sociale media waarbij mensen met een laag zelfbeeld afhankelijk zijn van hun gemoedtoestand door het aantal likes op Instagram of Facebook. Voor met name deze doelgroep, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar levensgeluk, zou deze bundel (te bestellen via de link www.carogift.nl) de nodige inspiratie kunnen opleveren.
3 STERREN
Joyce Doekhie
Droomgeluk, Judith Remmerswaal & Caroline van Driel Stoffer, 2019, Studio Kern, ISBN 9789082400144