Koni Makandra: Samen van rode naar blauwe cijfers – Parbode Sneak Peek
“Dankzij Koni Makandra ben ik overgegaan en geslaagd voor het vwo”, “Koni Makandra heeft me heel erg geholpen met mijn schoolwerk”, zeggen twee enthousiaste studenten die op een vroege zaterdagmorgen op een bankje op het schoolplein van O.S. Tourtonne III wachten. Ze doen mee met het Koni Makandra huiswerkbegeleidingsprogramma waarbij leerlingen met minder goede schoolprestaties worden begeleid door leerlingen met uitmuntende schoolprestaties.
Door Samantha Waridjan
“Hij moest delen, maar heeft vermenigvuldigd”, zegt Shivana Sontodimedjo (23), die een groepje van vijf jongens van de zesde klas glo begeleidt. Twee zijn bezig met rekenen, de andere drie met leervakken. “Ik heb het gisteren pas gehad”, protesteert een van hen als we hem willen overhoren. Hij is bezig met aardrijkskunde. We vragen hem wat de hoofdstad van Japan is. “Yokohama… nee, Tokyo”, antwoordt hij gekscherend. De jongens gieren het uit. Er is deze morgen al veel gelachen, want een van de jongens moet over voortplanting leren.
“Het voelde gewoon goed”, zegt Koni Makandra-directeur Aristo Kelly (40) hartstochtelijk over zijn komst naar Suriname in 2009. Hij is geboren in Den Haag en heeft in Europa gewoond, gestudeerd en gewerkt. “Via een vriend kwam ik in contact met een bedrijf dat een marketingmanager zocht. Ze zochten een Surinamer die Suriname in zijn hart draagt en Europese kennis op marketingniveau heeft. Toen hebben ze mij aangetrokken. Het was altijd mijn droom om naar Suriname te komen, en toen is die droom me gewoon letterlijk komen halen.” Uiteindelijk besloot Kelly zelf te gaan ondernemen. Hij begon in 2012 met Suriname Cartridge Depot (SCD), een bedrijf dat zich toelegde op het recyclen van cartridges en ondertussen is uitgegroeid tot een winkel in onder andere schoolspullen en cartridges.
“Ouders kwamen bij SCD om oefenmateriaal te kopen, en vertelden dat hun kinderen problemen hadden op school”, vertelt Kelly. Bij hem ontstond toen het plan om een betaalbaar systeem op te zetten, waarbij jongeren die het goed doen op school en wat willen bijverdienen, andere jongeren in de buurt helpen met hun schoolwerk. Zelf was Kelly in zijn schooltijd niet een van de beste studenten. “Ik werd naar het mavo gestuurd. Elke morgen, voordat de school begon, zaten we in een groepje samen huiswerk te maken. Ik was goed in talen, dus hielp ik mijn vrienden die daarin niet goed waren. Zo hielpen we elkaar. En we zijn allemaal binnen anderhalf jaar van mavo naar vwo gegaan. In het weekend gingen we naar een huiswerkbegeleidingsprogramma, samen huiswerk maken en als je het niet snapte kon je de begeleider vragen.”
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode