‘Cowboys’ maken politie deel van het probleem – Parbode Sneak Peek
Korpschef Roberto Prade heeft een probleem. Hij moet ons, het volk, overtuigen dat zijn korps niet bestaat uit gangsters. En hij moet ons wakker schudden uit de boze droom dat wij in het wetteloze Wilde Westen zouden leven. Voorwaar, twee klussen van formaat.
Tekst Irwin Wist
Eind 2019 stond Facebook, afdeling Suriname, weer eens op zijn kop. Er ging een filmpje viraal waarop te zien was hoe een politieman een geboeide arrestant met zoveel grof geweld in de laadbak van een politiewagen smeet dat de schoen van de man losraakte los en meters verder op de grond belandde. Korpchef Robert Prade liet onmiddellijk van zich horen: dat kon niet, dat mocht niet. Arrestanten mag je niet in de laadbak van een politieauto vervoeren, maakte Prade duidelijk. Hij zei niet: arrestanten dien je niet als weerspannig vee te behandelen. Voor zover hij zich daarbij mogelijk uitsprak over de feitelijke mishandeling van iemand die strikt juridisch nog slechts de status van verdachte had, belandden die woorden niet in de media. Was de actie van de agent al bedenkelijk, nog twijfelachtiger was dit onuitgesproken statement van de korpschef. Die leek stilzwijgend tegen zijn personeel te zeggen: Goed gedaan, manne!
Dat creëert problemen voor de hele samenleving. We klagen met z’n allen – terecht – over de verruwing van de samenleving en de toenemende onveiligheid, maar die situatie creëren we toch echt zelf. Het is vergelijkbaar met wat men in de economie het trickle down-effect noemt: mensen met macht en gezag misdragen zich, en laten daarmee aan het gewone volk zien hoe het moet. Onbeschoft gedrag van vooraanstaande politici, wangedrag in het parlement, schuttingtaal op politieke podia, corruptie, stelen uit de staatskas of, om bij het korps te blijven, doen alsof jij onder en boven de wet staat. ‘Als zij het mogen, mogen wij het ook’, concludeert het volk.
Lees het hele artikel in het maartnummer van Parbode