DSB-directeur Steven Coutinho: ‘Be fearless!’ – Parbode Sneak Peek
Steven Coutinho (43) werd in augustus vorig jaar directeur van De Surinaamsche Bank. Surinames oudste bank was na een creditcardaffaire, miljoenenverliezen en perikelen rond het ontslag van toenmalig directeur Sigmund Proeve, toe aan een nieuwe, frisse wind. Met de aanstelling van Coutinho, inmiddels bekend om zijn uitgesproken mening en ultramoderne manier van leidinggeven, lijkt dat waarheid te zijn geworden. ‘Be fearless’ is Coutinho’s lijfspreuk.
Tekst Valerie Fris
Bij het betreden van het parkeerterrein van De Surinaamsche Bank (DSB) vraagt de parkeerwachter vriendelijk of we ‘Steven’ willen spreken. Wanneer we Steven Coutinho, sinds augustus 2019 directeur van DSB, eenmaal voor ons hebben, zegt hij: “Niemand noemt mij hier ‘meneer Coutinho’. In veel bedrijven worden wachters gezien als het laagste personeel. Ik probeer toch altijd een praatje met ze te maken. Het zijn mensen, en ik ben hetzelfde als zij.” Maar zijn beleid gaat verder dan vriendelijkheid alleen. Coutinho wil dat zijn medewerkers zich gehoord voelen, ongeacht of hij in de buurt is of niet. “Ik wil weten wat mijn collega’s denken en hoe zij zich voelen zonder obstakels. Als ze mij ‘meneer Coutinho’ moeten roepen, wordt er psychologisch al een barrière opgetrokken.”
Coutinho’s moderne manier van leidinggeven heeft een diepere betekenis voor de bankdirecteur. “Ik wil kijken of het mij lukt om de bank vanuit een psychologisch perspectief te leiden, niet alleen vanuit een technisch perspectief. Om dat te doen moet je hiërarchie adresseren: het zelfbeeld van mensen – vooral wat ze wel en niet kunnen – wordt namelijk sterk beïnvloed door hoe ze zichzelf zien ten opzichte van anderen. In veel bedrijven is de directeur zogenaamd ‘superieur’ en het ‘personeel’ is de inferieure onderlaag. Als mensen aan de onderkant van een organisatie een ‘ik kan niet/ik mag niet’ zelfbeeld hebben op het werk, krijg je collega’s die bang zijn om te praten, te doen, initiatieven te nemen”, zegt Coutinho. Deze stijl wil hij gebruiken als modelmanagement voor meerdere leiders en managers binnen de bank. Steven hoopt dat collega’s zich hierdoor meer betrokken voelen en besluiten durven te nemen voor het werk. Ook al kan die collega het soms verkeerd hebben gezien. “Er zijn geen fouten”, zegt Coutinho. “Er zijn alleen ‘ineffectieve keuzes’. Fix it and move on.”
De uitgesproken aanpak van Coutinho leverde al veel aandacht op. Eind januari haalde de bankdirecteur alle krantenkoppen met zijn felle reactie op de 100 miljoen US-dollar aan kasreserve en 97 miljoen US-dollar aan termijndeposito’s die oneigenlijk gebruikt zijn door de regering. Een deel van die gelden – verplicht ondergebracht bij de Centrale Bank – was afkomstig van klanten van DSB. Coutinho vond het verschrikkelijk. In een veelbesproken interview met Radio ABC noemde hij het ronduit ‘diefstal’. Hij mocht dan wel pas zes maanden directeur zijn, dit kon écht niet. Geen enkele andere bankdirecteur had zich zo scherp uitgelaten over de kasreservekwestie.
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode