Miljoenenmalversaties Canawaima: goed varen in troebel water? – Parbode Sneak Peek
De Canawaima Ferry Service die de veerverbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudt, is na jaren amateuristisch regiewerk een complete chaos geworden. Een haperende veerboot, haperende besturen, directeuren, medewerkers en een haperend ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).
Tekst Seshma Bissesar
De minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephan Tsang, heeft ambitieuze plannen voor de toerismesector. In samenwerking met Guyana en Frans-Guyana wil hij toerismeproducten gaan verkopen, zodat ook Suriname een economische boost krijgt. Met Guyana heeft ons land op 30 december vorig jaar al een toerismeakkoord ondertekend. De bedoeling is dat Frans-Guyana op korte termijn aansluit. Maar zonder de juiste infrastructuur zullen de toeristen wegblijven. En daar knelt nu juist de schoen. Na 21 jaar sinds de Canawaimaveerboot werd ingezet, is het de Surinaamse autoriteiten nog niet gelukt om de verbinding tussen Suriname en Guyana richting te geven. Dagelijks steken zo’n 175 passagiers en 15 voertuigen de Corantijnrivier over. In het hoogseizoen wordt de boot vier keren per dag ingezet, in het laagseizoen één keer.
Pe a moni de?
Nu wordt de oversteek tussen Guyana en Suriname onderhouden door een kleinere boot, de MB Sandaka. De Canawaima werd op 27 mei 2019 uit de vaart gehaald. Geen onverwacht nieuws, want al sinds 2017 kampte deze veerboot met technische problemen. De Guyanese autoriteiten hadden er schoon genoeg van en wilden niet meer in de boot investeren. Ons buurland was de lakse houding van de Surinaamse autoriteiten zat. Volgens de Guyanese krant Kaieteur News heeft Suriname twee decennia lang geweigerd om aan de tafel te zitten met ons buurland om een duurzame oplossing voor de veerboot te bedenken. Guyana heeft al die jaren in zijn eentje in het onderhoud van de veerboot voorzien. Toen ze in 2017 niet meer zelfstandig kon varen, werd een duwboot uit Suriname ingezet. Marlon Schoonhoven, ex-president-commissaris van de Canawaima, bevestigt dat een loyalist van de huidige regering toestemming kreeg om zijn duwboot in te zetten, totdat er ook geen geld meer was om hem te betalen. Eén retourticket Suriname-Guyana kost 20 US-dollar per persoon. Vermenigvuldig dat met de zo’n 175 passagiers die dagelijks de oversteek maken, en het bedrag zou genoeg moeten zijn om in het onderhoud van de veerboot te voorzien. Waarom is dat niet gebeurd?
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode