De helden van deze tijd – Parbode Sneak Peek
Leiders zijn altijd belangrijk geweest, zoals vanuit de oudheid in verhalen over goden en halfgoden die de mensheid beschermden tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf. Deze helden werden uitvergroot door mythologiseren. Denk maar aan historische personages als Genghis Khan of Alexander de Grote, die grote oorlogen voerden. Onmogelijk natuurlijk, maar door epische verdichting (het toevoegen of weglaten van verhaalelementen) wordt een leider uitvergroot tot een held.
Tekst Hilde Neus
Helden vormen de rode draad in de geschiedenis, die is opgebouwd uit de levens van leiders –ridders en koningen – die hun onderdanen bescherming boden tegen vijanden, met wapens en gefortificeerde gebouwen waarin het volk zich bij een aanval terugtrok en zich veilig waande. Een huidige leider heeft een andere functie; het land draaiende te houden en de burgers welvaart en welzijn te bieden. Hoe brengen onze leiders het daarvan af?
De beoordeling hangt af van diverse factoren. Een volk volgt niet altijd iemand die het vooruitbrengt. Als vanouds vinden we sterke leiders belangrijk, ook al wordt kracht vaak verward met narcisme en arrogantie. Zie een Trump, of een Mugabe. Fouten toegeven is voor leiders vaak moeilijk, voor hen zijn resultaten doorslaggevend, ook al staat de wijze waarop die zijn bereikt vaak niet ter discussie. Leiders, eenmaal in het machtscentrum, worden ondersteund en gefaciliteerd. Zelfs al begaan de onderdanen bepaalde misstappen niet zélf, ze staan de leider toe die wél te maken. Leiders kunnen lijden onder het Peter principle. Dit is het mechanisme waarbij iemand die competent is, op een hogere post wordt geplaatst die hij niet aankan. Zo wordt hij incompetent. Er wordt bevorderd door te meten wat iemand nú kan, niet naar de vereisten op dat hogere niveau. Is dit de reden waarom er in Suriname zo veel ministers gewisseld zijn? Botsen daarom zo veel ambtenaren, die automatisch promotie krijgen per anciënniteit, tegen hun eigen plafond? Management houdt niet van risico’s. Echt leiderschap bevraagt juist de manier waarop veranderingsprocessen tot stand komen en onderbreekt de weg naar het einddoel om de wortels van problemen aan te pakken. Leiderschap past managementprincipes toe maar denkt ook ‘out of the box’. Lang zitten op het pluche en men roest vast.
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode