Ray Blinker: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen van kleur elkaars werk laten zien’ – Parbode Sneak Peek
Creatieve duizendpoot Ray Blinker timmert al jaren aan de weg als creative producer/consultant. We spreken hem op een bijzondere locatie in Amsterdam: een voormalig pathologisch laboratorium dat nu dient als een cultcinema. Het is ook een van de plekken waar ‘zijn’ sociëteit Smart Zwart Collective bij elkaar komt.
Tekst Shyama Kalicharan
De sociëteit Smart Zwart Collective is opgericht om professionals van kleur bij elkaar te brengen en kennis die eenieder heeft over te dragen en te delen. Ray Blinker behoort tot de groep van initiatiefnemers en is voorzitter van de sociëteit. Hij heeft in verschillende disciplines van het film- en uitgeversvak gewerkt. Blinker: “Zelf was ik twintig jaar lid van een witte sociëteit. Ik kwam in aanraking met mensen van verschillende achtergronden. Echter, tijdens mijn lidmaatschap is mij nooit gevraagd wie ik ben en wat ik kan betekenen voor een ander. Met Smart Zwart Collective wil ik juist dat mensen van kleur zich thuis gaan voelen. Het is buitengewoon belangrijk dat jong talent succesvol talent ontmoet. Ik heb Suriname verlaten op jonge leeftijd en ben in Nederland verder gaan studeren. Ik beschouw mijzelf niet als Surinamer, maar als wereldburger. Ik heb veel succesvolle Surinamers mogen ontmoeten buiten de landgrenzen van Suriname. Jammer dat deze groep Surinamers niet zichtbaar is.”
De sociëteit is opgezet door leden van de Directors Roundtable in Nederland. Regisseurs en andere vakmensen uit de film- en televisiewereld die met regelmaat bij elkaar komen. Er wordt gepraat over elkaars werk, individuen worden in de schijnwerpers gezet, en films worden bekritiseerd. In Suriname heeft de Directors Roundtable het Film Instituut Suriname (FIS) opgezet. Het doel van het FIS is het creëren van een kennisplatform onder Surinaamse filmmakers en uitwisselingen te stimuleren tussen Suriname en Nederland. Een ander belangrijk doel van het FIS is de Surinaamse film promoten. Blinker: “Ik hoop dat er met dit soort initiatieven mogelijkheden komen voor talenten in Suriname om zichzelf op de kaart te zetten. Daarnaast biedt het Suriname kansen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van film.”
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode