De onderzoeker: Stephanie Waridjan – Parbode Sneak Peek
Stephanie Waridjan (25) studeerde in december 2019 af als bachelor of science in Agroprocessing aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, studierichting Agrarische Productie.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb de microbiologische kwaliteit en veiligheid van 28 buitenlandse merken pindakaas, die in Suriname verkocht worden, onderzocht.”
Waarom is dat van belang?
“Pindakaas is een van de meest populaire belegsoorten in Suriname. Pinda’s zijn echter erg gevoelig voor verschillende soorten micro-organismen, waaronder de schimmels Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus die de gevaarlijke stof aflatoxine produceren. Het is een stof die geurloos, smaakloos, kleurloos en kankerverwekkend is. In Suriname wordt er een zesmaal lagere grenswaarde voor aflatoxine gehanteerd dan in India. Er wordt heel veel pindakaas geïmporteerd uit dat Aziatisch land. Alleen al in 2018 stegen de importcijfers met 660 procent ten opzichte van die van 2017.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Ik heb elk merk in het lab onderzocht op de aanwezigheid van de bacteriën Salmonella en E. Coli en Aspergillus schimmelsoorten, in het bijzonder Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus. Pindakaas is veilig om te eten onder bepaalde hoeveelheden bacteriën, gisten en schimmels. Ik heb gekeken of deze hoeveelheden (kiemgetal) werden overschreden. Aan pindakaas is niet makkelijk te zien of het veilig is om te eten.
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode