Gerold Sewcharan: ‘We leven in een schijndemocratie en een schijnrechtsstaat’ – Parbode Sneak Peek
De jurist Gerold Sewcharan (58) is voorzitter en medeoprichter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), die deze maand voor het eerst meedoet met de verkiezingen. Zonder recht geen ontwikkeling – in die volgorde – is de partijvisie. “Dat vraagt om inspanning, geduld en focus.”
Door Iwan Brave
Samen delen, ook het weinige dat je hebt, heeft Gerold Sewcharan van kinds af aan meegekregen. Hij komt uit een groot gezin met tien kinderen. “Dus we hebben al heel vroeg leren delen en samen nuttigen. Dat je het beetje dat je hebt, zodanig weet te verdelen dat eenieder toch wat krijgt.”
Zijn advocatenpraktijk Sewcharan Advocaten is ook daarop gebaseerd. Niet omdat hij de grondlegger daarvan is, eist hij een groter aandeel op. Alle vennoten hebben, ongeacht ervaring, evenveel aandeel. “Delen en anderen de kans geven, dat zie je terug in de filosofie van PRO: gelijke kansen voor alle mensen”, slaat Sewcharan het bruggetje.
Het kantoor breidt zich steeds meer uit zodat het met ‘specialistische dienstverlening’ kan beantwoorden aan de ‘diverse’ vraag van rechtszoekenden. “Als je niet daarop aansluit door die veelheid aan vragen snel en goed te kunnen beantwoorden, dan worden rechtszoekenden niet vooruitgeholpen.” Maar dan moet ook het rechtsspraakstelsel adequaat functioneren. En daar knelt de schoen. Kort gedingen in Suriname duren niet zelden jaren en bodemprocedures van meer dan vijf jaren zijn geen uitzondering. “Hierdoor kan de rechtspraak, waar het laatste woord valt, niet functioneren als sluitstuk van de democratische rechtsstaat”, stelt Sewcharan.
Schijnrechtsstaat
Mede daarom is volgens hem Suriname ‘nog ver’ van een ‘waarachtige democratie’. “We leven in een schijndemocratie en een schijnrechtsstaat”, luidt het stellig. Dat de rechtspraak in Suriname niet of nauwelijks als ‘sluitstuk’ functioneert, baseert hij op tweeëntwintig jaren ervaring als advocaat bij civiele, bestuurlijke, staatsrechtelijke en strafrechtelijke processen. “Jij mag dan als advocaat wel goed werk afleveren, maar na indienen van het verzoekschrift staakt de rechtsbeleving in een onacceptabel aantal gevallen. Te veel rechterlijke beslissingen vallen pas als de feitelijke situatie waarover het geschil gaat, al veranderd of zelfs verdampt is. We hebben in Suriname grote problemen ten aanzien van rechtsvinding en het rechtsstelsel.”
Als advocaat – en daarmee als ‘bewaker van de democratische rechtsstaat’ – kan Sewcharan niet die bijdrage leveren die hij voor ogen heeft. Wil het recht als sluitstuk dienen, dan zal aan ‘alle schakels’ van het rechtsstelsel gesleuteld moeten worden. “Daarvoor moet je in de politiek zijn om beleid te maken”, zegt hij over zijn besluit de politieke arena te betreden. PRO zal zich hard maken voor herinrichting van het stelsel met rechtspraak belast. “Zodat het snel en effectief kan beantwoorden aan de vragen van rechtszoekenden.”
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode