Meer evenwicht in de politiek met ‘Balans in 2020’ – Parbode Sneak Peek
Jongeren moeten niet alleen aangemoedigd worden om te gaan stemmen, maar ook om kritisch na te denken over wie het land moet besturen. Karin Refos, directeur van STAS International, is in januari daarom van start gegaan met de campagne ‘Balans in 2020’.
Tekst Aidy Agodeba
Als het gaat om nationale bewustwordingscampagnes, heeft communicatie-expert Refos (61) eerder met het bijltje gehakt. Een van de grootste campagnes die ze op touw zette was ‘OOK ZIJ’ in 2015. Ze noemt dat project – gericht op meer verkozen vrouwen op politieke posten – succesvol, mede omdat het aantal vrouwen in het parlement (aanvankelijk slechts 5,6 procent), fors steeg. “Op het gebied van genderbeleid vloog Suriname omhoog op de wereldladder. De wereld wil dertig procent (vrouwen in het parlement, red.) en wij hebben binnen een campagne 31 procent bereikt”, merkt ze op. Ze ziet dit als een topprestatie, vooral omdat deze mijlpaal zonder wetgeving werd bereikt. Refos is overigens al acht jaar betrokken bij het regionaal genderbeleid voor de voormalige Nederlandse Antillen, Suriname en Aruba. Inmiddels is er een Nationaal Bureau Genderbeleid in ons land opgezet dat nog steeds operationeel is.
Verjonging noodzakelijk
Refos’ nieuwe project, ‘Balans in 2020’, wordt gefinancierd door de Nederlandse Ambassade en het United Nations Development Programme, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Ze vertelt dat de organisaties haar benaderd hebben om deze campagne op te zetten, waarbij de nadruk ligt op de first time voters. Deze doelgroep moet aangemoedigd worden om te gaan stemmen, ook wordt beoogd jongeren kritisch te laten kijken naar wie het land bestuurt. Ze heeft daarom vanaf het begin Emanuel Scheek, die in het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zit, bij het project betrokken. “Het is tijd dat er verjonging komt in de leiding van het land en overal waar de overheid haar tentakels uitsteekt. We kunnen het niet meer doen met alleen maar leiders die de leeftijd van zestig jaar al hebben bereikt of gepasseerd zijn”, verklaart studentenleider Scheek (29) zijn deelname aan het project ‘Balans in 2020’. Volgens hem heeft men de mond vol van ‘de jeugd is de toekomst’, maar als dat zo is, zou de jeugd de kans moeten krijgen om binnen het bestuurlijk proces opgeleid te worden. Dat hoeft naar zeggen van Scheek niet per se op het hoogste niveau te zijn, districtsraad- en ressortraadposities zouden ook een stap zijn in de goede richting. “Het kan niet dat alle adviseurs van de president even oud of ouder zijn dan hem. Wat gebeurt er dan metde toekomst van de jongeren? Het zijn mensen die al tientallen jaren een bepaalde visie hanteren. Die is niet meer van deze tijd, dus die verjonging moet komen. We moeten kijken vanuit het perspectief van de jongeren”, zegt Scheek, die benadrukt dat Suriname een jonge natie is.
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode