Dossier: Essay: Neks no fout – Parbode Sneak Peek
De website van het Nationaal Informatie Instituut (NII) opent met een welkom aan de bezoekers en een fotogalerij. Of schrijven we net als op de website ‘welcome’ en ‘gallerij’?
Tekst Anne Huits
Onder de foto’s en ‘welcome’ lezen we de volgende verklaring: ‘In landen met een democratische samenleving is de openbaarheid van het bestuur een algemeen rechtsbeginsel. Dat houdt in dat de burger het recht heeft te weten welke informatie berust bij de overheid en wat de inhoud is van die informatie. De overheidsinformatie in ons land heeft betrekking op alle informatie waarop de burger recht heeft om in de Surinaamse samenleving te kunnen wonen, werken en leven. Het Nationaal Informatie Instituut is het centraal punt van overheidsinformatie en de communicatie daarvan’
Het zijn weliswaar mooie woorden, maar tegelijkertijd zien we niet altijd de daden die daar direct op aansluiten. Eén bijpassende daad zou bijvoorbeeld kunnen zijn het afkondigen van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Die wet regelt de toegankelijkheid van overheidsinformatie. Met die wet in de hand zaten we niet zo lang te wachten op informatie over verdwenen kasreserves, of malversaties tijdens het project ‘Naschoolse Opvang’. Onder bovengenoemde tekst op de website treffen we een citaat aan van Simon Sinek, schrijver over onder andere inspirerend leiderschap:
‘Wanneer mensen weten waarom je iets doet, slecht of goed, kunnen ze altijd hun verwachtingen aanpassen en een antwoord op maat bedenken. Mensen in het duister laten tasten zorgt alleen maar voor negatieve uitbarstingen’.
Die uitbarsting moet bij ons nog komen, misschien op 25 mei. Maar na dit citaat kunnen we de uitdagingen van deze tijd weer even aan. Uit de veelheid aan mogelijkheden die de website ons biedt, kiezen we allereerst voor de rubriek De boodschap.
DE boodschap
In de rubriek De boodschap die iedere dag ook op de televisie verschijnt, lezen we een boodschap, bewaard van 24 augustus 2017, waarin onze president meedeelt dat hij voor een medische keuring naar Cuba gaat. Dat is lang geleden!
Vervolgens lezen we een boodschap van 1 februari 2018: Raadsman Kanhai presenteert zijn pleidooi inzake het 8 decemberstrafproces. Het pleidooi omvat ruim honderd pagina’s. Nog even laten staan dat pleidooi, want waarschijnlijk is lang niet iedereen al in de gelegenheid geweest om die tekst grondig door te nemen.
Voor de volgende boodschappen maken we met de website een sprong naar de maand maart van dit jaar. Op 15 maart verzekert de SWM ons dat ze ook in deze virustijd haar best blijft doen om zuiver water te leveren. Op 16 maart 2020 verstevigt Suriname de relaties met de ACP-landen en de banden met de Europese Unie. Fijn om te weten.
De Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft in diezelfde tijd ook een boodschap voor ons. Die boodschap komt er samengevat op neer dat als de regering haar best doet om de journalisten op tijd te voorzien van alle juiste informatie, de journalisten hun best zullen doen om het volk de juiste informatie tijdig te verstrekken. De vereniging doet ook nog een verzoek aan de bevolking om niet te gaan hamsteren. Goed bedoeld misschien, maar de vraag is wel of een dergelijk verzoek op de weg ligt van deze vereniging.
DE Boodschap houdt uiteraard de bewegingen van onze president nauwlettend in de gaten en wijdt maar liefst vier boodschappen aan de bezoeken die president Bouterse brengt aan het Boven-Surinamegebied. De president gaat naar Pokigron, brengt een visite aan het ziekenhuis in aanbouw te Atjoni. Daar is het hoogste punt bereikt, hoera! Vervolgens gaat hij naar Nieuw Aurora en brengt aldus DE Boodschap ‘nieuwe ontwikkelingen mee’. Uiteraard brengt de website in deze barre tijden een veelheid aan boodschappen over het coronavirus.
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode