Leren op afstand, het leren van de toekomst? – Parbode Sneak Peek
Door de coronacrisis is het onderwijs onderhevig aan verandering. Noodgedwongen zal er een inhaalslag gemaakt moeten worden. Op tal van gebieden wordt onderwijs aangeboden om de leerachterstand zo beperkt mogelijk te houden. Via de televisie en online. Als het aan orthopedagoog Cindy Lalay ligt, moet het Surinaamse onderwijs nú de digitale snelweg op.
Tekst Arjen Stikvoort
Cindy Lalay ziet het online-onderwijs als een must. Ze vindt het een onderdeel van de 21st century skills, waarbij alles en iedereen met elkaar in verbinding staat. Het online onderwijssysteem kan echter slechts functioneren als de faciliteiten ook optimaal zijn. En dat is ten tijde van deze crisis en de digitale achterstand waarin Suriname verkeert, niet zo.
Dat blijkt bijvoorbeeld bij Leuri Amadol, die in de derde klas van het basisonderwijs zit. “Alleen mijn moeder heeft een computer, maar die mag ik niet gebruiken. Ik mag alleen haar cel lenen waar de juf soms een opdrachtje naartoe stuurt. Ik wil gewoon naar school gaan, want daar kun je brandweer of politieman worden en leer je wat goed is en wat fout.”
Ook Rochan Baros, die twee klassen hoger zit, ziet het thuis leren niet echt zitten. “Ik maak wel mijn opdrachten via WhatsApp. Een uurtje per dag. Een computer of laptop heb ik niet. Ik ga liever naar school.”
Toch meent Lalay dat we eigenlijk niet meer om het online-onderwijs heen kunnen. “Door de coronacrisis worden we nu gedwongen om het op te pakken en te ontwikkelen. Dat is heel pittig, vooral onder deze omstandigheden met veel onzekerheid, onrust, angst en stress is dit een uitdagende onderneming. Maar het is wel nodig willen we niet achter raken in het onderwijs. Het omzetten van klassikale naar digitale lessen is een ingewikkeld proces. Het vraagt veel van leerkrachten en opvoeders. Daar komt bij dat niet iedereen over de juiste middelen beschikt”, laat de orthopedagoge weten. “Er zijn grote groepen mensen die niet beschikken over e-mail of internet, laat staan een laptop of tablet hebben. Het is kostbaar, maar voor goed online-onderwijs wel noodzakelijk.”
Anders leren
“Lalay stelt dat zelfs Westerse landen die op online onderwijsgebied veel verder zijn, voor een enorme uitdaging staan hoe ook zij dit dilemma didactisch aan moeten pakken. Leerkrachten zullen moeten overstappen op een compleet nieuw onderwijssysteem. Niet meer in de rol van leraar die klassikaal en frontaal les geeft waarbij de leerling de informatie tot zich neemt, deze consumeert en reproduceert. Ze zegt dat we naar een compleet ander leerniveau zullen moeten gaan. Veel meer ‘leerlinggestuurd’ waarbij de online aangeboden lespakketten een beroep doen op zelfstandig of in kleine groepen leren, en daar is een hoop wilskracht, motivatie en discipline voor nodig.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode