Monica Drenthe: ‘Radio Boskopu is nu anders’ – Parbode Sneak Peek
Media-icoon Monica Drenthe (59) is een begrip in medialand. Ze is vooral bekend van tv-programma’s als Sranan Oso Dresi en Nyunsu die ze met veel flair en in vloeiend Sranantongo presenteert. Ook op de radio heeft ze met haar culturele programma’s nieuwe wegen ingeslagen. Maar over de veranderingen die ‘haar’ Radio Boskopu onderging sinds ze die zender verliet, is misi Monica minder enthousiast.
Tekst Steven Seedo
“Radio Boskopu is nu anders. De kwaliteit is achteruitgegaan. Vroeger was het radiostation dat onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) viel, echt Surinaams gericht. Er werd niet alleen Sranantongo gesproken, maar ook veel lokale muziek gedraaid. Later kwam er Caribische muziek bij. Er waren toen mooie, echt Surinaamse programma’s”, zegt Drenthe. Volgens haar zie je nu direct tot welke bevolkingsgroep de minister van RO behoort. “Er is nu een marron minister, dus wordt er veel meer muziek van deze bevolkingsgroep afgespeeld. Ook de medewerkers zijn grotendeels marrons en de programma’s op marrons afgestemd. De omroepers volgen tegenwoordig ook geen training”, zegt Drenthe die hoofdbeleidsadviseur is op het ministerie van RO.
Drenthe heeft ongeveer twintig jaar gewerkt bij Radio Boskopu. Eerst als omroepster en programmamaker, later werd ze omroepleider. Drenthe verzorgde de programma’s Oso Dresi en Rutu fu Kulturu. Vooral Rutu fu Kulturu, waarin veel culturele aspecten werden besproken, was populair. De du-uma Wonnie Brewster en Elly Purperhart verwierven via dit programma bekendheid. Oso Dresi, waarin verschillende natuurgenezers aan het woord kwamen, kreeg in 2011 een televisieversie. Drenthe koos voor de nationale zender STVS. Na twee jaar het programma te hebben gepresenteerd, stopte ze wegens problemen met sponsoring. Later werd Drenthe door de zender benaderd om het programma weer te presenteren. “Zolang het kan, wil ik ermee doorgaan. Ik ben tevreden, maar het kan beter. Ik zoek wel een hoofdsponsor om het professioneler te doen”, stelt ze. Drenthe wil voor Sranan Oso Dresi ook het binnenland in. Gezien de vele positieve reacties, wordt de vraag naar kennis over oso dresi volgens haar steeds groter. Een bijzondere aflevering voor haar was die met wijlen natuurgenezer Pake van de Meursweg. “Een hindostaanse man met een grote wond aan zijn been kwam via mijn programma bij Pake terecht, nadat zijn dokter zijn been wilde amputeren. Het was een grote stinkende wond. Mijn cameraman werd er onwel van, we filmden van dichtbij. Na vele behandelingen is de wond genezen.” Drenthe zelf gebruikt niet vaak oso dresi. “Oso dresi is een medicijn. Ik word gelukkig niet vaak ziek. Dus ik hoef het niet vaak te gebruiken.”
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode