Muziek: De bucketlist van Donner en Dutch Hustlaz – Parbode Sneak Peek
Over de hele wereld zijn in de afgelopen maanden festivals geannuleerd en uitgaansgelegenheden gesloten. Veel disc jockeys (dj’s) zijn vanwege de coronapandemie tijdelijk werkloos. Maar voor de Surinaams-Nederlandse dj’s Anthony Donner en Amrish Raghosing is er geen reden er werkeloos bij te zitten. Zij organiseerden tussen 9 en 19 april een dj-marathon waarbij 240 uur onafgebroken muziek werd gedraaid door 201 Nederlandse dj’s. Twee prestaties die nooit eerder werden geëvenaard. “Geweldig. Een bucketlist momentje. Je krijgt niet elke dag te horen dat je een wereldrecord hebt gevestigd”, zegt Raghosing.
Tekst Lisanne Waridjan
Raghosing is sinds 2014 dj onder de naam Dutch Hustlaz en Donner is dance-expert, fotograaf en journalist. De inspiratie kwam toen Raghosing als artiest en organisator een kans zag iets te organiseren en “daar een podium te creëren voor dj’s in Nederland. Als ik iets doe dan wil ik het goed doen”, zegt hij. Hij zag dat veel dj’s live gingen op hun social media, maar hij wilde iets groters en met z’n allen een eenheid vormen. Zo is het idee ontstaan voor de dj-marathon. Raghosing vertelde het idee aan Donner.
“Wij wilden een podium bieden voor alle dj’s uit verschillende dance-stromingen; uit verschillende generaties en van top-dj’s tot jong talent”, zegt Donner, die toen zijn netwerk van dj’s en bedrijven heeft opengesteld om er samen een succes van te maken.
De twee Surinaamse ondernemers hadden niet gepland om wereldrecords te verbreken, maar dat hebben ze wel gedaan. Zij hebben nu de langste DJ-marathon op hun naam én het draaien met de meeste dj’s. Hun doel was om eenheid en saamhorigheid te creëren voor een hele grote groep dj’s en de doelgroep te laten zien dat er vele muziekstijlen zijn in Nederland.
“Hiermee konden wij ook laten zien dat wij het grootste en beste dj-land van de wereld zijn”, zegt Donner. In totaal hebben meer dan zevenhonderd dj’s zich aangemeld voor de dj-marathon van tien dagen, maar niet alle dj’s konden een plek krijgen, omdat elke dj minimaal één uur draaide. Het opzetten van het evenement werd in slechts twaalf dagen gerealiseerd. Van de beste dj’s tot nieuwkomers, van jong tot oud en van hardstyle tot urban, techno, enzovoort – alle verschillende dance-stromingen zijn aan bod gekomen. Het evenement is gefilmd en door meer dan een miljoen mensen online bekeken.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode