Samenleving: Stichting Social Army – Parbode Sneak Peek
Wanneer we ‘Social Army’ in de wandelgangen van facebookposts tegenkomen is het met Mitchell Matroos in het kielzog. Of eigenlijk net omgekeerd, want Matroos is de initiatiefnemer van de social army die vanaf februari 2019 diverse projecten heeft uitgevoerd ten bate van sociaal zwakkeren in de samenleving. Hij vertelt over het verlangen dat hij al lang had om deze groep een helpende hand te bieden.
Tekst Christa Sluisdom
“In december 2018 besloot een vriend voor zijn verjaardag dertig dak- en thuislozen te trakteren. Die dag was ik erbij en ik was er zo enthousiast over dat ik op 25 januari 2019 vastbesloten opstond met het idee om nu zelf te starten met het ondersteunen van sociaal zwakkeren. Ik postte op Facebook dat ik de eerstvolgende nationale vrije dag, 25 februari, honderd daklozen eten en kleding wilde aanbieden en vroeg om een bijdrage”, vertelt Matroos. “Men heeft toen zoveel gegeven dat we twee kinderhuizen erbij konden trakteren. Het leger hielp met het koken van het eten. In één maand tijd heb ik alles gepland en voorbereid. Vrijwilligers hielpen met het schoonmaken van de groenten, het vlees, enzovoorts.”
Matroos vertelt dat tijdens het project emoties niet uitbleven. “Een mevrouw, die kleding en voeding had gekregen, was zo blij dat ze aan een teamlid dat haar had bediend zei dat ze haar nooit meer zou vergeten. Die begon daarop te huilen.”
Het eerste sociale project was een succes. Matroos besloot ermee door te gaan en combineerde zijn activiteiten met studie en baan. Algauw kwam er meer structuur in de organisatie en in december 2019 was de stichting met Matroos als voorzitter een feit. Begin mei stond de teller uitgevoerde projecten op negentien. “Een groot project in november 2019 was dat in Masiakriki, vier uur varen vanaf Atjoni aan de Boven-Suriname. We brachten levensmiddelen en kleding. Met de boot gingen we ook naar Tumaipa waar het huis van een jong gezin was afgebrand. We ondersteunden daar met huishoudelijke spullen, kleding en speelgoed. Alles was gesponsord. We mochten gratis logeren op het ressort Royal Masia van Freddy Mando. De trash challenge hebben we daar niet gedaan, omdat er nergens vuil lag.” De trash challenge houdt in dat ze overal waar ze een sociaal project uitvoeren, ook de illegale ‘vuilnisbelt’ opruimen.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode