Koffieguru Radjen Battja: ‘Ik zou het eenieder aanraden om van zijn passie zijn beroep te maken’ – Parbode Sneak Peek
Een opvallende barista ‒ een expert en kunstenaar op het gebied van koffie ‒ in Suriname is Radjen Battja. De ervaren barista timmert al enkele jaren aan de weg met zijn ambachtelijke micro koffiebranderij: Sweetie Coffee Suriname.
Door Christa Sluisdom
De passie van Radjen Battja begon als kleine jongen in Nederland. “Mijn moeder kocht altijd vers gebrande koffie die werd getrokken in een glazen kan met een filtertje, waardoor het hele huis naar vers gezette koffie rook”, vertelt Battja. En die geur houdt hem nog altijd in de ban. “Mijn moeder verhuisde op een gegeven moment van Nederland naar Portugal en ik stuurde haar geregeld de koffie die zij graag dronk. Op een gegeven moment zei ze mij dat ik geen koffie meer hoefde te sturen. Toen ik haar naar de reden vroeg, zei ze: ‘Wanneer je met vakantie bij me komt zal ik het je laten zien’.”
Tijdens zijn vakantie bij zijn moeder bracht ze hem naar een koffiebranderij waar hij de geur van thuis vond, maar nu in de overtreffende trap. Hij vond het zo’n bijzondere ervaring dat hij zich begon bezig te houden met het proces dat de koffiebonen ondergingen vanaf de pluk tot het moment dat er een heerlijke kop koffie onder je neus stond te geuren. Hij leerde op de International Coffee and Tea Academy in Nederland het proces van het koffiebranden, het bereiden en schenken van de verschillende koffievarianten en haalde er zijn Baristacertificaat. “Een barista”, vertelt hij ons, “is een echte koffiekenner en een specialist in het zetten en serveren van allerlei koffievarianten zoals espresso, cappuccino, latte en ice coffee.” Battja woont intussen al enkele jaren met zijn gezin in Suriname en heeft ruim vijf jaar ervaring als coffee roaster (koffiebrander, red.). Samen met zijn levenspartner, Oesha Ramdas, exploiteert hij een micro ambachtelijke koffiebranderij aan de (kan het nog toevalliger?) Portugalstraat. “De koffiebonen, die nog groen zijn vóór het branden, komen uit Brazilië, Columbia, Cuba, Ethiopië en uit ‘onze eigen’ plantage Katwijk. Van deze verschillende soorten groene koffiebonen heb ik mijn eigen melange gemaakt waarna er bij het branden een uniek brandprofiel wordt gevolgd en de koffie daardoor zijn eigen speciale smaak krijgt.”
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode