Ongedierte en onkruid in Suriname – Parbode Sneak Peek
Dieren en planten die voor mensen een plaag zijn, worden in het algemeen als ongedierte en onkruid bestempeld. Dat is vaak ook het geval als ze als onnuttig worden beschouwd. Ongedierte en onkruid kunnen we overal tegenkomen. Twee experts laten in het kort hun licht hierover schijnen.
Tekst Serano Ramcharan
Het bedrijf Killit NV staat al jaren bekend om zijn deskundige adviezen over bestrijding en verjaging van ongedierte. Killit-vertegenwoordiger Onno Jules legt uit hoe dit ongediertebestrijdingsbedrijf plaagdieren definieert en hoe het daarmee omgaat. “Alles wat men tot last vindt, schade aanricht en angst aanjaagt, beschouwen wij als ongedierte of plaagdieren. Enkele voorbeelden zijn houtluizen en mieren in het bos, en kakkerlakken in een septic tank. Vanwege het tropische klimaat komen de meeste soorten ongedierte in Suriname voor. Veel voorkomend zijn huishoudelijke plagen als ratten, muizen, mieren (10.000 soorten) en kakkerlakken (4000 soorten). En niet te vergeten ondergrondse houtluizen, houtborende insecten, wespen, spinnen, bijen, vlooien, koepari’s, bedwantsen en vleermuizen.”
Onno zegt dat Killit NV alles bestrijdt dat beschouwd wordt als plaagdier of ongedierte. “We hanteren diverse manieren van bestrijden. We bespuiten insecten en bij knaagdieren (ratten en muizen) hanteren we de baiting methode (in val lokken door middel van aas, red.). Als het gaat om ongedierte dat voorkomt op de lijst van beschermde dieren, dan doen we aan verjaging of afwering. Verder kun je terecht bij het bedrijf voor een kosteloze inspectie. Bij zo’n inspectie komt men op locatie langs en schat men de situatie in en wordt er op voorhand een offerte opgemaakt.” Tot slot haast Onno zich erbij te vermelden dat Killit NV de plicht heeft professioneel te opereren omdat zij ISO 9001: 2005 is gecertificeerd.
Onkruid
Sabitrie Jairam-Doerga is als onderzoeker en docent verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ze is een expert in plantensoorten in Suriname en gespecialiseerd in ‘wetland plant communities’ en daaraan gerelateerde waterkwaliteit. Over planten die wij in Suriname als plaag bestempelen en over de manier van bestrijden zegt ze: “In Suriname zijn er op dit moment ongeveer vierduizend plantensoorten gedocumenteerd. Persoonlijk zou ik geen enkele plant een plaag willen noemen, dit vanwege mijn interesse, maar er zijn plantensoorten die voor sommigen, landbouwers bijvoorbeeld, ongewenst zijn”, zegt Sabitrie.
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode