Groep kwata-apen krijgt een nieuw leven – Parbode Sneak Peek
Eind juli is in de omgeving van de Fredberg een nieuw bestaan geboden aan Nicky, Brokko, Wijntje, Maca en Waggy. De vijf kwata-apen zijn geherintroduceerd in het wild nadat ze als baby uit hun natuurlijke habitat waren gehaald. De zwarte slingerapen worden in het kader van het Spidermonkey Reintroduction Project Suriname gevolgd via de GPS om te zien of hun resocialisatie naar wens verloopt. Voor Brokko, het enige mannetje, liep het helaas minder goed af.
Tekst Ruth-Rachel Joeroeja
De spider monkey, wetenschappelijke naam Simia paniscus en ook wel kwata-aap genoemd, is herkenbaar door zijn rood gezicht en draadvormig zwart haar. Het is een van de zeven soorten slingerapen die in Zuid-Amerika voorkomen. Zijn staart gebruikt hij als vijfde hand om iets heel stevig vast te pakken, bijvoorbeeld takken tijdens het slingeren. In Suriname komt de kwata-aap in primair bos voor. Hoewel apen in feite niet geschikt zijn om als huisdier te houden, gebeurt dat toch geregeld. Maar als ze vervolgens baldadig worden, wil men ze niet meer en wordt vaak een beroep gedaan op de Paramaribo Zoo.
“Het enige wat wij op dit moment kunnen doen is voorlichting geven”, reageert Paramaribo Zoo-vrijwilligster Peggy Zeitlin over het vraagstuk ‘apen als ongewenste huisdieren’. Ze vertelt dat het Spidermonkey Reintroduction Project Suriname (SRPS) vorig jaar min of meer uit pure noodzaak is ontstaan nadat er was gebeld naar Conservation International. “Er werd door Bosbeheer een melding gedaan omtrent een spider monkey die in Nickerie de boel op stelten zette”, vertelt Zeitlin.
Kwata-aap Nicky uit Nickerie werd op aanvraag van Els van Lavieren (primatoloog en tevens werkzaam bij Conservation International, red.) gevangen door Eva Scheltens de Groen, dierenarts van Vets World Wild, en naar de Paramaribo Zoo gebracht waar zij geobserveerd kon worden. “Het idee ontstond toen om haar een medische check-up te geven en haar weer vrij te laten in de natuur. Behalve Nicky waren er vier andere kwata-apen – Brokko, Wijntje, Maca en Waggy – die misschien ook geschikt waren om vrijgelaten te worden. Het plan was om deze vijf apen bij elkaar te brengen. Door ze langzaam aan elkaar te laten wennen, werden de apen aan elkaar geïntroduceerd en het was een succes. Begin februari werden de apen overgeplaatst naar een hok in de natuur waar zij kennis hebben gemaakt met de verschillende kleuren, geuren, geluiden en het voedsel van het bos.”
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode