COVID-19-virus dompelt ook taxibranche in malaise – Parbode Sneak Peek
Het coronavirus velt vele sectoren, maar de een zijn dood, is de ander zijn brood, luidt het gezegde. Aangezien de bustransportsector al maanden op slot zit, zou de taxibranche volop munt daaruit moeten slaan. Niets is minder waar. Mensen blijken niet zomaar op straat te gaan. Door de lockdowns en de restricties in onder meer de horecasector is het voor het taxiwezen juist zwaarder geworden.
Tekst Lisanne Waridjan
Voor een van de grote hotels in het stadscentrum wacht taxichauffeur Namie hoopvol of er een verdwaalde cliënt is die hij zijn diensten kan aanbieden. Hij doet dit werk al zestien jaar. Al langer dan elf jaar rijdt hij de route Albina-Paramaribo vice versa, maar sinds het eerste officiële Surinaamse COVID-19-geval heeft hij die activiteit moeten parkeren. Namie vertelt dat hij de 150 kilometerlange route alleen reed wanneer zijn Franse klanten hem belden. Na twee dagen bracht hij ze dan weer terug. Op sommige dagen had hij zoveel klanten, dat hij enkelen overdroeg aan collega’s.
“Als ik iets op mijn status zet, kijken er zeker tachtig Fransen naar. Ik plaats altijd iets voor ze. Ze appen me dan: ‘mooi verhaal’. Ik maak filmpjes van plekken die nu gesloten zijn, vooral bij Torarica, ’t Vat en Krasnapolsky. Alles bekijken ze”, vertelt Namie.
Volgens Namie kwamen de Fransen zodra ze vrij waren voor een weekend naar Suriname. En in de vakantie was het helemaal span met hen. Hij merkt op dat onze oosterburen veel geld uitgeven in de stad. “Als ze hier zijn breng ik ze naar mooie restaurants of waar ze maar naartoe willen, maar nu met het coronavirus heb ik geen klanten en ook geen werk meer”, treurt Namie. “Veel Franse klanten vragen mij of de grens al open is. Ik zeg ze ‘nee’, daarom kijken ze naar mijn WhatsApp-status.”
Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos) en eigenaar van Tourtonne’s Taxi, bevestigt de malaise in de taxibranche vanwege het coronavirus. “Tourtonne’s Taxi lijdt ook hieronder. Hier waren zo’n 250 mannen ingeschreven, en die hebben de slag direct gevoeld. Veel taxichauffeurs hebben leningen genomen bij particulieren. Bij de banken is het niet zo erg, particulieren daarentegen houden geen rekening met de coronasituatie en dat taximannen niet genoeg geld hebben om af te lossen.” Ramadhin merkt op dat veel auto’s zijn teruggehaald door geldschieters. “Bij mij zijn er ongeveer 75 wagens uitgevallen, onder andere omdat die mannen gewoon niet konden betalen. Op een gegeven moment doen ze dan maar ander werk. Alle taxibedrijven hebben problemen gehad.”
Ramadhin zegt dat zijn bedrijf nu probeert mannen in te zetten, die eerst niet wilden rijden vanwege COVID-19. Hij vreest echter dat veel taxichauffeurs van wie de wagens zijn ingetrokken niet zullen terugkeren. “Ik had de vorige minister van HI&T dit voorgehouden. Mensen gaan hun baan verliezen, ze zitten in de problemen. De minister had de informatie meegenomen, maar de vereniging heeft nooit meer iets van hem vernomen.”
Later zag Ramadhin dat men zich voor financiële ondersteuning kon registreren bij het COVID-19 Noodfonds aan de Gonggrijpstraat. “Als u die rij zag, het was groot”, zegt hij geschokt.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode