De Cultuurtuin, van tuin naar tuintje – Parbode Sneak Peek
Op 16 juli van dit jaar werd een poging tot verkaveling van een gedeelte van de Cultuurtuin bijtijds gestopt. Het is echter niet de eerste keer dat men een poging waagt de Cultuurtuin een kopje kleiner te maken.
Tekst Anne Huits
De Cultuurtuin valt tegenwoordig onder beheer van de Stichting Nationale Parken (Stinapa) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het bestuur van Stinapa wordt samengesteld door genoemd ministerie.
Om een beeld te geven van de Cultuurtuin zoals die er vroeger in al zijn glorie uitzag, een citaat uit de Surinaamsche Almanak van het jaar 1907:
‘Wanneer we den langen hoofdweg afwandelen, die van de Gravenstraat langs het gesticht Wolffenbuttel naar het centrum van den Cultuurtuin leidt, dan zien wij eerst aan beide zijden aanplantingen van rubber (Castilloa), ananas, een kleine sawah, en een aanplanting van verschillende palmen. Het einde van dezen weg, beplant met een dubbele rij frissche, jonge Canarium-boomen, voert ons naar een soort rond-point, in ’t midden waarvan een paar groote bamboes, die met hun overbuigende stengels den weg rondom overwelven. Rechts voert een brug over de ‘trens’ naar het laboratorium, links voert een gezellig zandpad, langs het bureau en de woning van den Directeur van den Cultuurtuin, naar de kweekerij’.
Van het verleden naar het heden
Op 16 juli van dit jaar begint in de ochtend een grote graafmachine met de ontbossing van een gedeelte van de Cultuurtuin. Tientallen cacaobomen worden gevoelloos aan de kant geschoven met de bedoeling ruimte te maken voor 51 percelen voor even zoveel begunstigden. Voor die 51 percelen zou een terrein tussen de Spathodealaan, de Sawirinotolaan, de Kanangalaan en de Kamponglaan in zijn geheel worden ontbost. Althans dat was het snode plan, ontwikkeld op de valreep door de oude regering.
Het is niet de eerste keer dat een deel van de Cultuurtuin wordt opgeofferd, of zo u wilt afgestaan, voor overigens zeer nobele doeleinden. In 2005 krijgt de Stichting Dierenbescherming Suriname een terrein ter beschikking voor de opvang van honden en later katten in het dierenasiel. Ook de Paramaribo Zoo krijgt er rond die tijd een flink stuk grond. Telesur lijft in 2010 vier hectare van de Cultuurtuin in. De bomen maken plaats voor sportterreinen. Stichting Wiesje krijgt in 2011 een gebied toegewezen naast het dierenasiel. De stichting zet zich in voor de begeleiding van demente ouderen. Sportvereniging Gazelle heeft al jaren een eigen onderkomen in de Cultuurtuin.
Niet alle aanvragen worden toegekend.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode