De onderzoeker: Simona Krak – Parbode Sneak Peek
Simona Krak (25) studeerde in oktober 2019 af als Bachelor of Science in Agroprocessing aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Wat hebt u onderzocht?
“Ik heb voor Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB N.V.) onderzoek gedaan naar de optimale fermentatietemperatuur van twee commerciële distilleerderijgisten (Saccharomyces cerevisiae) tijdens de rumproductie.”
En waarom is dat van belang?
“Tijdens de rumproductie zijn er vier kritische fasen die effect hebben op de opbrengst, de chemische samenstelling en het sensorische profiel van de rum. Deze vier fasen omvatten fermentatie, distillatie, rijpen en blending. De temperatuur is van grote invloed op de fermentatie en is bepalend bij de kwaliteit en kwantiteit van de rum. SAB N.V. importeert momenteel extra light rum voor de productie van zijn rumsoorten, maar zal in de nabije toekomst zijn eigen extra light rum produceren. Daarom was het voor hen noodzakelijk om te weten welke S. cerevisiae gisten nodig zijn en wat hun optimale fermentatietemperatuur is.”
Hoe hebt u het onderzoek verricht?
“Het onderzoek bestond uit vier fasen, waarbij de eerste fase bestond uit de bepaling van de kwaliteit van de melasse en de gisten, gevolgd door een 24-urige batchfermentatie met melasse bij vijf verschillende temperaturen binnen het temperatuurbereik van de gisten. Hierna werd het verkregen product (bier) tweemaal gezuiverd tot ethanol door middel van een distillatieproces. De vierde fase bestond uit een reeks van kwalitatieve en kwantitatieve analyses voor het bepalen van de ethanolopbrengst, de chemische samenstelling en het sensorische profiel van de rum.”
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode