Producten creëren en innoveren bij ZapLab – Parbode Sneak Peek
Met het ZapLab draagt Villa Zapakara bij aan het digismart worden van vooral jongeren in de Surinaamse samenleving, “wat een must is voor nu en de toekomst”, zegt Nicole Redjosentono, lid van het ZapLab-managementteam. De opening van het ZapLab zou in september plaatsvinden, maar door de COVID-19-situatie is de lancering gepland voor eind november.
Tekst Lisanne Waridjan
“Een FabLab biedt een omgeving waar bezoekers door middel van geavanceerde machines en diverse materialen producten kunnen creëren en innoveren”, verduidelijkt Redjosentono, die sinds mei werkzaam is bij het FabLab van Villa Zapakara. FabLab, wat voor Fabrication Laboratory staat, is een werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars op een innovatieve en interactieve wijze inzicht kunnen opdoen en vaardigheden kunnen ontwikkelen in de techniek. Het FabLab zal ZapLab genoemd worden, een combinatie van FabLab en Zapakara.
Er zijn diverse apparaten ter beschikking in het ZapLab zoals een 3D-printer, lasersnijder en graveerder. “De activiteiten die men kan ontplooien zijn het printen van simpele, maar ook complexe 3D-objecten, het bewerken van onder andere hout middels een CNC-machine (computergestuurde werktuigmachine) en het uitsnijden of graveren van materialen met een laser-, snij- en graveermachine. Verder het maken van mallen en vormen middels een vacuümvormer en het borduren van stoffen middels een computergestuurde borduurmachine”, zegt Redjosentono.
Het FabLab is een onderdeel van een wereldwijde organisatie van ruim 1750 labs in meer dan honderd landen. “In elk FabLab zijn er personen werkzaam met verschillende achtergronden. Zo bestaat het ZapLab uit een team van bouwkundigen, een ICT-specialist en personen die de internationale FabAcademy hebben doorlopen in Suriname en Frans-Guyana. Ze hebben ervaring in zowel diverse softwarepakketten als het organiseren van evenementen”, verklaart Redjosentono. Tevens kunnen FabLabs partnerschappen aangaan met verschillende organisaties en daar specifiek voor worden ingezet. “Het ZapLab zal zich primair richten op het voortgezet onderwijs”, zegt Redjosentono, die aangeeft dat FabLabs gebruik maken van Open Source, wat inhoudt dat ideeën beschikbaar worden gesteld aan de gemeenschap. Gebruikers kunnen dan weer aanpassingen verrichten die voor hun situatie geschikt zijn. “Een deeleconomie op intellectueel eigendom vindt dan plaats, maar dat willen wij zeker ook verkrijgen door middel van upcycling van materialen. Voor de ene groep wordt iets als troep gezien en verbrand, voor een andere groep is het juist een mooie grondstof die direct is te gebruiken.”
Het ZapLab zal ook beschikken over hernieuwbare energie. Zo zal de toepassing van windenergie te zien zijn en wordt een gedeelte van de benodigde stroomvoorziening opgewekt door zonne-energie.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode