Opinie: De ‘bittere pil’ wordt ons door de strot gedrukt – Parbode Sneak Peek
Dankzij het wanbeleid van de NDP kon de vorige oppositie – huidige coalitie – op vertrouwen, zoniet het voordeel van de twijfel, rekenen. Het volk was bereid te offeren, om straks te kunnen delen in de winst. Die hoop is nu aan diggelen geslagen, en dat heeft de nieuwe president aan zichzelf te danken.
Door Zoë Deceuninck
‘In een democratie doet de ene partij alle mogelijke moeite om te bewijzen dat de andere partij niet geschikt is om te regeren. Doorgaans lukt het ze allebei, en ze hebben allebei gelijk’. Dit is een quote van de Amerikaanse journalist Henry Louis Mencken en omschrijft als geen ander de teleurstelling op moment van schrijven, ruim zes weken in het kabinet Santokhi-Brunswijk. Kersverse president Chandrikapersad Santokhi was er van overtuigd: zijn aanwezigheid alleen was genoeg om het vertrouwen in Suriname te herstellen. Het liefst deed hij dat met een absolute meerderheid, zodat een samenwerking met zijn voorganger vermeden kon worden. De vorige regering, onder leiding van Desiré Bouterse, had het namelijk zo slecht gedaan, dat Santokhi alleen maar moest wijzen op hun fouten om zelf een streepje voor te hebben. Het was de basis van zijn succesvolle verkiezingscampagne, en het heeft voor veel mensen gewerkt. ‘Alles beter dan dit’, dacht de meerderheid van het electoraat op 25 mei. De NDP werd naar huis gestuurd en enkele weken later zaten er niet één, maar vier partijen op de coalitiebanken. Opluchting alom, want een absolute meerderheid in een democratie bleek toch gevaarlijk veel gelijkenissen te hebben met het beleid van een dictatuur.
Een nieuwe regering die beloofde de corruptie aan te pakken en ‘haar plichten te verdubbelen en haar rechten te halveren’, zou Suriname naar grotere hoogten brengen. De toekomstige olie-inkomsten maakten de toch al kleurrijke horizon nog wat intenser. Er was weer sprake van bedrijvig- en rechtvaardigheid, het volk voelde zich machtig en gehoord. De gronduitgiften in de geliefde Cultuurtuin werden door de nieuwe ABOP-minister Diana Pokie teruggedraaid, voormalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad vond zijn naam terug in de opsporingsberichten, nieuw parlementslid Reshma Mangre van de VHP trok zich na hevige kritiek terug als RvC-lid van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en voormalig bankdirecteur Ginmardo Kromosoetoe, die eigenlijk al sinds 2018 achter de tralies hoorde te zitten, belandde daar nu toch. Ja, we hadden gehoord dat de NDP ons land had verkocht, we wisten dat de staatskas leeg was. We begrepen dat er hard gewerkt én betaald moest worden om de boel op te ruimen. Maar we waren wakker. We waren bereid onze bijdrage te leveren.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode