Papieren producten uit rijststro? – Parbode Sneak Peek
Onder strikte COVID-19-maatregelen presenteerde Indre Lachman (25) eerder dit jaar zijn afstudeerthesis A second life for rice straw. Tijdens zijn indrukwekkende presentatie kwam zijn liefde voor creëren en ondernemen duidelijk naar voren. Tegenover Parbode legt onderzoeker Lachman uit dat er uit rijststro succesvol papieren producten gemaakt kunnen worden.
Tekst Stephanie Waridjan
“Ik ben in Nickerie opgegroeid en ben daar tot mijn zeventiende naar school gegaan. De stilte en rust in dat district heb ik als bijzonder ervaren”, begint Lachman, die wel eraan toevoegt dat een schaduwkant de vele openluchtverbrandingen zijn. Nog altijd wordt in het rijstdistrict het agrarische afvalproduct rijststro in grote hoeveelheden verbrand, hetgeen een doorn in het oog is van de jonge onderzoeker.
“Ik heb van mijn ouders de kans gekregen om in het buitenland te studeren en heb me dan ook georiënteerd in Nederland. Maar mijn hart lag niet in het buitenland. Terug in Suriname werd ik ingeloot voor de Medische Faculteit, maar ik ontdekte al gauw dat mijn passie lag bij creëren en ondernemen. Daarom koos ik voor de studierichting Agrarische Productie met als oriëntatie Agroprocessing. Na mijn propedeuse besloot ik business administration te doen bij het FHR, wat ik succesvol en gelijktijdig deed met mijn studie op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.”
Lachman benadrukt dat het gebruik van biologische wegwerpartikelen steeds meer wordt gestimuleerd en in zwang raakt. Bij bepaalde supermarkten moet men met een eigen boodschappentas komen en worden plastic zakken alleen meegegeven na extra betaling. Op die manier wordt het gebruik van niet-afbreekbare plastic wegwerpproducten ontmoedigd. “Plastic is momenteel het meest beruchte afval en bedreiging voor het milieu. Dat komt vooral omdat het honderden jaren nodig heeft om af te breken en vanwege het volume ervan in de wereld. Slechts 14 procent van het plastic afval wordt gerecycled. Suriname is geen uitzondering als het om plastic afval gaat”, vertelt Lachman. De landvervuiling door plastic producten en de luchtvervuiling in Nickerie triggerden Lachman om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om rijststro als milieuvriendelijke vervanger te introduceren.
Lachman wijst in dat kader op de jaarlijkse rijstteelt van 44.500 hectare in Suriname en stipt aan dat rijststro een bijproduct is bij het oogsten van padie. Op dit moment wordt rijststro voornamelijk in de open lucht verbrand met als nadelige milieu-effecten onder meer luchtvervuiling en opwarming van de aarde. Lachman beklaagt zich erover dat de verbranding van rijststro bovendien geen enkel economisch voordeel oplevert voor de rijstboeren.
Haalbaarheid rijststroproducten
Het kostbaarste bezit van Suriname is de natuur, is de kerngedachte waarmee Lachman zijn project begon. “Ik wou graag wat onderzoeken in het belang van ons land, ik weet dat met Surinaamse producten in Suriname succesvol kan worden ondernomen”, stelt hij. Lachman onderzocht in hoeverre het mogelijk is om van rijststro een milieuvriendelijke vervanger van plastic te maken.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode