Op de werkvloer: Dokter Ruben del Prado, publieke gezondheidszorgdeskundige en Managing Director Dek’ati – Parbode Sneak Peek
“Mijn vaders vader, mijn opa, wilde altijd dat mijn vader arts zou worden. Mijn vader koos er echter voor om plantenziektekundige, phytopatholoog, dus plantendoker, te worden. Mijn opa verwachtte toen dat ik, als zijn oudste kleinzoon, wel mensendokter zou worden.”
Tekst Lisanne Waridjan
“Vandaar. Ik ben vanaf 1982 arts, ik ben begonnen als ressortarts op Dyumu aan de Boven-Surinamerivier. Het was een geweldige ervaring met diverse poliklinieken langs de rivieren en zelfs ook een klein hospitaal. Toen het tijdens de Binnenlandse Oorlog onmogelijk voor mij werd om daar te blijven werken, ben ik naar de Verenigde Staten van Amerika gegaan om publieke gezondheidszorg te gaan studeren. In mijn artsenpraktijk had ik voornamelijk te maken met één persoon of een gezin, of hoogstens een familie; in de publieke gezondheidszorg werk ik voor de hele gemeenschap, om de samenleving gezond te houden en ziekten tot een minimum te beperken.”
Wat zijn uw werkzaamheden als Managing Director van Dek’ati International NV?
“Ik ben de baas, en dat is leuk. Mijn dag heeft 24 uur. En dan is er de nacht. Ik val gelukkig nooit echt helemaal in slaap. Het leukste tevens vervelendste aan mijn werk is dat ik elke dag met heel ingewikkelde mensen werk. Dek’ati International NV is een internationale organisatie, gevestigd in Paramaribo, die individuen en instanties, zowel van de overheid als particulier, een ‘duwtje in de rug geeft’ wanneer er twijfels bij hen bestaan over hoe een probleem aan te pakken. Wat we doen, is competenties stimuleren, appreciëren, aanleren en overdragen. Daarnaast doen wij medische en medisch-specialistische verwijzingen. Onze stelling is: ‘Moed wordt gevonden op onwaarschijnlijke plaatsen’.”
Welke eigenschappen moet men bezitten voorhet werk dat u doet?
“Durf: ‘Dek’ati’. En mijn nu, meer dan 35 jaar ervaring als arts, waarvan twintig jaar als diplomaat en vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, in en voor meer dan dertig landen, in het Caribisch Gebied, Europa, Afrika en Azië, helpen ook.”
Lees dit artikel verder in de speciale decembereditie van de Parbode
In deze editie ook de meningen van vele burgers over de COVID-19-situatie en de resultaten van een door Parbode gehouden enquête