In Brokopondo zit de COVID-19-schrik er nog goed in – Parbode Sneak Peek
Lange tijd leek het in district Brokopondo totaal de verkeerde kant op te gaan met COVID-19. In juni moesten Nyun Jakobkondre en omliggende dorpen in quarantaine, terwijl ook bij de Rosebel-goudmijn het aantal besmettingen een enorme vlucht nam. Binnen kort tijdsbestek raakten bij goudmultinational IAMGOLD 92 werknemers besmet met het virus en moesten 192 in overheidsquarantaine. Hoe ploetert Brokopondo zich door de coronacrisis?
Door Usha Main
Herman Jintie, medisch directeur van de Medische Zending, vertelt dat ook Brownsweg, Tapoeripa, Lebidoti, Phedra, Powakka, Pikin Saron en Tibiti te maken hebben gehad met COVID-19-uitbraken. Die uitbraken waren klein en liepen snel terug. De uitbraak bij multinational IAMGOLD was echter aanzienlijk, omdat er meer mensen bij elkaar zijn en op de werkplek wonen. Jintie legt uit dat de medische aanpak van COVID-19 in het Brokopondogebied niet geheel onder zijn organisatie valt. Er is ook een mobiele populatie van mensen die naar het district komen om te werken, bijvoorbeeld bij IAMGOLD. De Medische Zending heeft meer te maken met de stabiele populatie van het district.
Jintie wijst er verder op dat er naast logistieke ook culturele factoren een rol hebben gespeeld bij de bestrijding van COVID-19. “Ik heb ervaren dat positief geteste mensen in het binnenland moeilijk geïsoleerd kunnen worden in vergelijking met de inwoners van Paramaribo, omdat ze vinden dat ze niet ziek zijn. Zij willen niet thuisblijven en zich van derden afzonderen. Dat is in het algemeen een grote uitdaging. In geen enkel dorp is er een faciliteit om mensen in quarantaine te houden. COVID-19 is niet alleen een medische, maar ook een sociaal-maatschappelijke aangelegenheid. Daarom hebben wij geprobeerd om met alle stakeholders met name Regionale Ontwikkeling en Sport met haar werkarmen, de dc en het traditioneel gezag, en de grote ngo’s (VIDS, Campos en ACT) te praten over het hele COVID-19-gebeuren”, zegt Jintie.
Volgens Jintie zullen de observaties en discussies van de Medische Zending moeten leiden naar een nieuw normaal. Hij wijst er echter op dat er verschillende factoren zijn om een nieuw normaal voor het binnenland te verwezenlijken. “Een nieuw normaal van Apoera zal verschillen met dat van Kwamalasamutu of Powakka, afhankelijk van de dorpsstructuren en mogelijkheden van het gebied. Zijn er bijvoorbeeld water, stroom en overheidsdiensten? Al deze factoren komen aan de orde tijdens overleg met de diverse dorpsgemeenschappen. Elke waarneming van de Medische Zending wordt meegenomen in de discussies. Zo zijn bij de Inheemsen de begrafenisrituelen niet zo intensief als bij de Marrons.”
Lees dit artikel verder in het speciale COVID-19-themanummer van de Parbode waarin ook de meningen van vele burgers over de COVID-19-situatie en de resultaten van een door Parbode gehouden enquête