Biologe Vanessa Kadosoe: ‘Er is een waterkever naar mij vernoemd’ – Parbode Sneak Peek
Onderzoekster Vanessa Kadosoe (36) is een rijzende ster onder de Surinaamse wetenschappers. Ze participeert geregeld in biologische expedities, en vanwege haar inspanningen werd in 2018 zelfs een waterkever naar haar vernoemd. Twee jaar later behaalde ze haar mastertitel in Environmental and Conservation Biology waarbij ze data van haar jarenlange studie van jaguars gebruikte voor haar thesis. “Mijn liefde voor de natuur heb ik vooral van wijlen mijn moeder”, zegt Vanessa, die entomoloog is bij de Nationale Zoölogische Collectie van Suriname.
Tekst Serano Ramcharan
“Mijn moeder had een grote liefde voor bloemen en sierplanten en wij hadden een van de riantste tuinen van de buurt. De planten brachten haar veel plezier en ze maakte ons ook duidelijk wat het nut was van veel groen om je heen”, vertelt Vanessa. “Eens raakte ze tijdens het tuinieren per ongeluk een hagedis dodelijk. Mijn anders kalme moeder begon te huilen en was de rest van de dag verdrietig over het voorval! Ze legde me uit dat de hagedis, hoe klein dan ook, een belangrijke functie had in de natuur. Met haar ongelukkige daad had ze het dier beroofd van deze functie. Ik heb dit incident als een van de puurste vormen van natuurliefde beschouwd en het heeft me misschien uiteindelijk onbewust gedirigeerd naar een studie in de biologie en fauna van Suriname; mijn eerste ‘roeping’ dus!”
Vanessa vertelt dat, hoewel ze op de middelbare school in vooral biologie een uitblinker was, ze aanvankelijk naar de Medische Faculteit wilde. Ze heeft zich echter nooit opgegeven voor de opleiding. “Mijn studie Milieuwetenschappen is dus niet mijn eerste keus geweest, maar bleek later wel mijn beste keus te zijn en tevens mijn tweede roeping”, zegt ze.
“Misschien een beetje cliché, maar ik heb studeren altijd beschouwd als de ladder naar persoonlijke ontwikkeling, vooruitgang en soms een toevlucht wanneer het leven minder prettig werd. Ik heb bijvoorbeeld na het overlijden van mijn moeder, als copingmechanisme, mij volledig gestort op mijn studie en had toen de beste schoolprestaties.”
Vanessa merkt op dat haar derde ‘roeping’ om fauna te studeren kwam na haar participatie in twee Rapid Assessment Programs van Conservation International Suriname. Tijdens deze RAP’s worden onderzoekers met verschillende specialisaties in de gelegenheid gesteld om een kleine doch intensieve inventarisatie te doen van de biodiversiteit van een meestal (relatief) onverstoord gebied of mogelijke biodiversiteitshotspot. “Tijdens de eerste ‘soft RAP’ voor studenten, te Raleighvallen, werd mijn liefde voor insecten aangewakkerd. Deze groeide verder tijdens de tweede RAP rond het Kwamalasamutugebied, waar ik professor Andrew Short – een entomoloog gespecialiseerd in waterkevers – assisteerde tijdens het veldwerk. Ik heb later onder zijn begeleiding mijn bachelor thesisonderzoek uitgevoerd, waarbij ik heb gekeken naar de invloed van goudwinning op de populatiesamenstelling van waterkevers in het Brownsberg Natuurpark.”
Lees het hele artikel in het januarinummer van de Parbode.
Nu ook digitaal abonneren mogelijk