De onderzoeker: Rakesh Joghi – Parbode Sneak Peek
Rakesh Joghi (26) studeerde in oktober 2019 af als Bachelor of Science in Aquacultuur aan de Anton de Kom Universiteit, studierichting Agrarische productie.
Wat hebt u onderzocht?
“Ik heb het effect van een lokaal vervaardigd visvoer, bestaande uit moringabladeren, cassavebladeren, maïsmeel, garnalenmeel en vismeel, bepaald in een recirculerend aquaponic- systeem, waarbij rode tilapia’s in combinatie met pak-choy werden geteeld. Aquaponic is een geïntegreerde teelt tussen vissen en planten. De vissen produceren voedingsstoffen voor de planten in het systeem en de planten zorgen voor de omzet van de giftige stoffen die vrijkomen. Gedurende het onderzoek werd rekening gehouden met voeropname, waterkwaliteitsparameters en groeiparameters van de vissen en planten.”
Waarom is dat van belang?
“Middels dit onderzoek wilde ik nagaan of een nieuw product (lokaal vervaardigd visvoer) op de Surinaamse markt gebracht kon worden, ter vervanging van de dure commerciële visvoersoorten, waarbij het product verder een bijdrage levert aan de aquacultuursector van Suriname. De bedoeling was om toegevoegde waarde te geven aan lokale producten, waarbij gewerkt werd naar productverbetering en diversificatie. Dit onderzoek om duurzaam en kwalitatief goed visvoer te produceren uit lokale grondstoffen, en het uit te testen op rode tilapia’s en pak-choy, kan het mogelijk maken om in te spelen op de toenemende vraag naar aquacultuurproducten door de groeiende wereldbevolking.”
Hoe is het onderzoek verricht?
“Vier recirculerende aquaponicsystemen werden opgezet, in een overzichtelijke en veilige ruimte waar er regelmatig controle was. Het onderzoek werd gesplitst in een behandeling met het lokaal vervaardigd visvoer en een behandeling met een commercieel visvoer.
Lees verder in de februari-editie van de Parbode, nu ook digitaal verkrijgbaar