Louise Eduard-Naarden: ‘Kaseko is een exportproduct’ – Parbode Sneak Peek
Kaseko is een export- en toeristisch product. Op een gegeven moment zullen mensen speciaal naar Suriname afreizen om de kasekomuziek en -dans te ervaren, stelt Louise Eduard-Naarden, de grote motor achter de L.E.N Kaseko Dansschool van Suriname.
Tekst Steven Seedo
Eduard-Naarden onderstreept dat culturele tradities en cultureel erfgoed toeristen aantrekken. “Toerisme kan niet zonder cultuur. Kasekomuziek- en dans is cultureel erfgoed en het heeft ontwikkelingspotentie. De kasekodansschool is er om dat bewustwordingsproces te vergroten”, zegt ze. Het zal volgens haar veel tijd in beslag nemen om dit doel te kunnen realiseren. “Daarvan moeten we ons ook bewust zijn. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd. Kasekodans is niet als de geïmporteerde dansstijlen zoals hiphop, salsa en kizomba. Dat zijn internationale dansstijlen, die al verschillende ontwikkelingsstadia hebben doorlopen. Kasekodans heeft geen (verdere) ontwikkeling gehad. Het is al die jaren hetzelfde gebleven. Om het internationaal aantrekkelijk te maken, zal het op een ander (dans)niveau gebracht moeten worden. Dit is ook een onderdeel van de visie en missie van de kasekodansschool.”
Eduard-Naarden is jurist, schrijfster en een modeliefhebber. Daarnaast is ze zangeres en zangdocent, kasekodansinnovator en danslerares. Ze is getrouwd met de bekende jazzmuzikant Jason Eduwaiti. Louise en Jason leerden elkaar kennen in 2009, tijdens het muziekkamp ‘Music changes life’ in Ons Erf. “Vanaf het begin wist ik dat ik iemand had ontmoet, die in hart en nieren van muziek houdt en die een innovator is. Twee hardnekkige innovators in één huis is niet altijd gemakkelijk. We zijn getrouwd in 2012 en in 2017 samen afgestudeerd van het Conservatorium van Suriname. In 2019 werden wij papa en mama van Mikaili.” Een jaar later, op 14 september 2020, werd de kasekodansschool opgericht en in november vond de opening plaats. Eduard-Naarden: “Deze school is voor iedereen die kaseko wil leren dansen en ook voor degenen, die al kaseko kunnen dansen en deel willen uitmaken van de nieuwe beweging/ontwikkeling.”
Lees dit artikel verder in de februari-editie van de Parbode, nu ook digitaal verkrijgbaar