Politica Sylvana Simons: ‘Er is te veel structurele ongelijkheid’ – Parbode Sneak Peek
Sylvana Simons (50), bekend als televisie- en radiopresentatrice en nu als politica, is naar eigen zeggen momenteel de meest gehate vrouw van Nederland. Het onverbloemd benoemen van ongelijkheid, discriminatie en racisme in de samenleving wordt haar namelijk door velen niet in dank afgenomen. “Ik hecht eigenlijk net zo min waarde aan de titel ‘geliefde presentatrice’ als aan de titel ‘meest gehate vrouw van Nederland’. Ik ken het geluid en de energie van applaus, maar ik weet ook dat het oppervlakkig is”, zegt ze.
Tekst Steven Seedo
In de afgelopen jaren kreeg Sylvana Simons enorm veel racistische en seksistische vuilspuiterij over zich heen. Op een goed moment werd de politica/media-icoon zelfs dusdanig bedreigd dat ze beveiligd moest worden. “Mensen houden van het beeld dat ze van je hebben en op dezelfde manier haten mensen het beeld dat ze van je hebben”, merkt Simons op. “Mij raakt het niet, ik weet wie ik ben en heb mijn inner circle met wie ik lief en leed deel. Zij houden mij grounded. Ik ben er niet echt van onder de indruk. Bovendien denk ik niet dat mensen mij haten. Ze kennen me niet en haten het idee dat ze iets moeten inleveren. Of ze haten de gedachte dat ik als leider opsta. Wie mij niet kent, kan mij niet haten, wie mij kent houdt van mij.”
Simons had van kinds af al interesse in de politiek, hetgeen door de jaren heen is gaan groeien. “Ik had zelf niet verwacht actief te worden, maar politiek beïnvloedt het leven zodanig dat ik het altijd belangrijk vond om de politiek te volgen. Ik denk ook dat iedere Surinamer politiek bewust is, juist omdat het Surinaamse volk zo te lijden heeft gehad onder de grillen van de politiek”, zegt Simons die in december 2016 de politieke partij Artikel 1 oprichtte, die later de naamswijziging BIJ1 onderging. “Er kwam een moment dat het voor mij onvermijdelijk was om zelf politiek actief te worden. We hebben geen tijd meer om te wachten tot het vanzelf beter wordt. Er is te veel structurele ongelijkheid, racisme en discriminatie; er is een partij zoals BIJ1 nodig, die het bestrijden daarvan als topprioriteit heeft.”
Dankbaar
Simons zegt zich nu dankbaarder te voelen dan ooit. Dit omdat ze weet dat wat ze doet veel betekent voor anderen. Politiek heeft niet veranderd wie ze is, maar die heeft wel haar leven beïnvloed. “Vroeger ging ik naar mijn werk en nu leef ik mijn missie”, zegt de politica die op 31 januari van dit jaar vijftig kaarsjes mocht uitblazen. “Ik blik terug op een boeiend en avontuurlijk leven. En ik ben ook trots dat ik op deze leeftijd een partij mag leiden, die groeit en bloeit en waar mensen zich gezien, gehoord, erkend en herkend weten. We schuwen niet de lastige gesprekken aan te gaan. De wens voor een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving overstijgt alles.”
Simons heeft nog geen plannen om ook in Suriname iets op politiek, onderwijs-, muziek- of televisiegebied te doen. “Dat is voor mij op dit moment niet aan de orde. Suriname is een land met ontzettend veel mogelijkheden, maar ik richt me op dit moment op Nederland.” Zij is in Suriname geboren en anderhalf jaar na haar geboorte met haar ouders naar Nederland vertrokken. Simons vertelt dat ze pas op haar 36ste een bezoek aan haar geboorteland bracht en dat ze toen zag wat ze al die tijd had gemist. “Ik voelde me gewoon thuis”, zegt ze. De multiculturele samenleving en de vele mogelijkheden in ons land zijn haar bijgebleven.
Lees dit artikel verder in het aprilnummer van de Parbode, ook digitaal verkrijgbaar