Moordende machten: gewapend en gewelddadig tegen eigen gezin – Parbode Sneak Peek
De afgelopen jaren steekt het steeds vaker de kop op: murder by proxy en suicide by proxy, oftewel kindermoord uit wraak, of om de (ex-)partner te treffen, en zelfmoord na een moord. Hoewel – en dit is niet bagatelliserend bedoeld – er wel vaker moorden worden gepleegd, zijn de schok en de ontzetting toch groter wanneer het om moord op het eigen kind gaat. Daarbij valt op dat er relatief vaak moorden en andere geweldsmisdrijven worden gepleegd door leden van gewapende machten. Wat drijft de moordenaar, en, belangrijker: is preventie mogelijk?
Tekst Irwin Wist
Papa is haar alles, en zij is zijn prinses, benadrukt de familie Sibelo in een dramatische oproep via sociale media aan de vader van Cherylee Manhoef, waarin de familie hem smeekt niet via het achtjarige meisje wraak te nemen op haar moeder. De oproep zal helaas vergeefs blijken.
Radhna en Soerinderkoemar waren na een relatie van tien jaar nog steeds stapelverliefd op elkaar. De verliefdheid sloeg bij Soerinderkoemar om tot een sterke jaloezie die leidde tot veelvuldige ruzies. Op 3 februari 2012 jaagt hij tijdens een zoveelste ruzie zijn vrouw de auto uit en rijdt hij samen met hun drie kinderen Tuchaal (6), Shereja (3) en Ishaan (17 maanden) de Saramaccarivier in: twee gevallen van murder by proxy en suicide by proxy.
Jair Koulen wil binnenkort militair en later president van Suriname worden. Zijn zus Lakisha droomt van een vreedzamer beroep: kinderarts. En Shaneen, de andere zus, wil politieagente worden, vertellen zij in 2013 aan Starnieuws. Net als mama, die ook bij de politie zat, tot zij in 2005 tragisch om het leven kwam, schrijft het medium. De drieling Jair, Lakisha en Shaneen was toen vijf maandjes oud.
Dat zij destijds, op hun negende, konden vertellen over hun dromen, is een groot wonder. Want kort voor mama Maureen Koulen ‘tragisch om het leven kwam’ zoals Starnieuws het verwoordde, deed zij iets wat helemaal in strijd is met het instinct van een moeder.
Ouders, maar vooral moeders, zijn praktisch altijd bereid desnoods hun leven te geven om hun kind te beschermen. In het gezin Koulen ging echter iets zo gigantisch mis, dat moeder Maureen juist het tegengestelde deed. Het nieuws daarover was zo schokkend, dat het zelfs buitenlandse media haalde: ‘Politieagente schiet op haar drieling, pleegt daarna zelfmoord in Suriname’ schreef de Amerikaanse krant Orlando Sentinel in februari 2005.
De drie baby’s overleven het drama en denken jaren later met liefde terug aan hun overleden moeder.
De schok die het Koulen-drama veroorzaakte in de samenleving, was groot. Mensen leven voort in hun kinderen, het nageslacht maakt ons in zekere zin onsterfelijk.
Lees dit artikel verder in de aprileditie van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar