Antiquariaat: Welt-Fahrten. Beiträge zur Länder- und Völkerkunde – Parbode Sneak Peek
Wilhelm Joest (1852-1897) was een wereldreiziger en etnograaf. Na zijn studie reisde hij door Afrika, India, Ceylon, het huidige Indonesië, Japan, Mongolië, Siberië en Zuid-Amerika. Dat hij ook in Suriname is geweest, weet eigenlijk alleen een handje specialisten dat bekend is met de boeken die hij publiceerde.
Tekst Carl Haarnack
In 1893 verscheen Ethnographisches und verwandtes aus Guayana. In dit zeer zeldzame en prachtig geïllustreerde werk doet hij verslag van zijn reis in 1889 naar de ‘Guayana’s’, het hele gebied tussen de Orinoco en de Marowijne. De etnografie van de oorspronkelijke inwoners, de Inheemsen, en de Marrons staan hierin centraal. In 1895 publiceerde hij een omvangrijk driedelig werk, Welt-Fahrten, waarin al zijn reizen beschreven zijn. U zult het ons niet kwalijk nemen dat wij hier alleen oog hebben voor hetgeen Joest over Suriname te melden heeft. Maar de andere reisverslagen zijn zeker ook de moeite van het lezen waard.
Onze wereldreiziger bezocht de Guyana’s (zelf heeft hij het steevast over de Guayana’s) in 1890. Zijn doel was om de oorspronkelijk inwoners te leren kennen en de ‘migranten’ die in de loop der eeuwen Suriname tot hun woongebied hebben gemaakt. Guayana bestaat, zo schrijft hij, uit een Spaans (Venezuela), Engels (Guyana), Nederlands (Suriname), Frans (Frans-Guyana) en Portugees deel (Brazilië). In Suriname hebben vooral de Joden zijn belangstelling. De Joden zijn voor hem de meesters van de kolonie Suriname. Het land behoort niet toe aan de Hollanders, maar aan de Joden. Om zijn bewering te staven, herinnert Joest de lezer eraan dat de Koloniale Staten in 1889 uit vijftien leden bestond waarvan er dertien Jood waren.
Lees verder in de aprileditie van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar