Muziek: Naomi Faërber verovert miljoenen harten met haar zangtalent – Parbode Sneak Peek
Met een gezonde spanning betrad de uit Suriname afkomstige artieste Naomi Faërber het podium van het goed bekeken televisieprogramma The Voice of Holland 2020/21. Hoewel de televisiestudio nagenoeg leeg was vanwege de coronasituatie, zaten ruim twee miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Faërber kwam ver in de bekende talentenshow. Maar voor de Surinaamse was het vooral een grote leerschool die haar helpt haar muzikale vleugels verder uit te slaan over de wereld.
Tekst Arjen Stikvoort
Het zingen zat er bij Faërber al vroeg in. Ze maakte muziek, schreef haar eigen nummers en trad vaak op op feesten in Suriname. Maar Faërber voelde dat zij zich in haar moederland niet verder op muzikaal gebied kon ontwikkelen. “Want streamingdiensten en views via YouTube scoren, heb je nodig om bekend te worden. En die middelen zijn toch nog beperkt in Suriname”, vertelt Faërber aan Parbode. Ze besloot vorig jaar februari, vlak vóór de coronacrisis, naar Nederland af te reizen om een muziektour te doen. Daar aangekomen, wachtte haar een verrassing. “Toen ik daar aankwam, had mijn familie mij stiekem voor The Voice of Holland opgegeven. Het was supertof, want ik ben een groot fan van de show”, lacht zij.
Opgeven voor een talententelevisieshow is één ding. Maar meedoen en steeds een ronde verder komen is iets anders, laat de zangeres weten. Voordat de artiesten vóór de camera mogen, zijn er strenge voorselecties. “Mijn familie had al een filmpje van een optreden en enkele nummers van mij opgestuurd. Die waren goed beoordeeld, zodat ik überhaupt aan het programma mocht meedoen.” Faërber nam opnieuw nummers op en stuurde die in om ook voor de eerste televisie-audities geselecteerd te worden. En dat lukte. “We hadden al te maken met corona en de anderhalvemeter-economie. Dus ging alles via Zoom. Maar nadat ik ook door die selectie heen was, kwam ik in de audities op de televisie terecht. En daar doe je het toch voor.” Faërber zegt niet het type te zijn dat bloednerveus is als de camera’s draaien. “Ik focus me op waarmee ik bezig ben. Dat is op dat moment zingen en mijzelf zo goed mogelijk op het podium presenteren. Behalve een goede stem, moet je er natuurlijk ook wel echt staan.”
Lees dit artikel verder in de mei-editie van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar