Hygiëne in het land der worstwaren – Parbode Sneak Peek
Ze zijn er haast overal! Op de hoeken van de straten, langs de wegen op de bermen of voor de Chinese winkels. Worstverkopers! We herkennen ze aan de karretjes en potten die gevuld zijn met aromatische bouillon waarin worstsoorten zwemmen. Alleen is het verkopen van worst een taak waar de persoonlijke hygiëne niet mag ontbreken. Hoe staat het vandaag met de netheid van de worstlieden? “Er is sprake van vooruitgang, maar de hygiëne mag opgeschroefd worden”, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard.
Tekst Channiëlla Jacob
Jermain Limes is eigenaar van Jermain’s Worstwaren. Naar zijn zeggen is het verkopen van worst niet het laadje met geld volproppen, maar op elk gebied correct handelen, zodat klanten terugkomen. Netheid is daarvan een belangrijk deel. “Ik ben bezig met mensen hun leven, daarom moet ik altijd netjes werken”, zegt hij. “Ik heb in een slagerij gewerkt en op gegeven moment had ik genoeg van het werken voor een werkgever. Ik begon te experimenteren, want ja, ik vond worst maken toen al echt leuk. Leverworst, gebraden gehakt, frikandel, salamiworst, runderworst, kippenworst en ook de bekende visworst. Dat heb ik allemaal geprobeerd en ik merkte plotseling van ai, mijn worst valt in de smaak, dus ik moet blijven komen met iets wat anderen niet doen! Vanaf het begin van mijn bedrijf hebben we altijd veilige worst geleverd en nu zijn we in een pandemie waar je extra let op hygiëne.”
Ook voedseltechnoloog Ricky Stutgard vindt dat de algemene hygiëneregels van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) stipt opgevolgd moeten worden, des te meer nu met de coronapandemie. Door de persoonlijke hygiëne in acht te nemen, voorkom je dat mensen ziek worden door micro-organismen zoals de bacterie Staphylococcus aureus die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Stutgard merkt op dat dergelijke micro-organismen niet aangetroffen worden in potten waarin gekookt wordt en waar continu vleesworst warm gehouden wordt. “Het COVID-19-virus heeft geen kans om te leven in die worst, want daarin heb je alleen dode cellen. Ook overleeft dit virus deze hoge temperaturen niet. Je kan altijd wel een besmetting krijgen van bacteriën, vooral omdat in de potten verschillende producten zitten. Eigenlijk moeten de verschillende worstwaren gescheiden zijn”, zegt de voedseltechnoloog. In de algemene regels voor foodhandlers is er geen speciale instructie gegeven voor het gescheiden houden van verschillende worstproducten.
Worstverkoper Limes stelt dat hygiëne geen nieuw punt mag zijn, omdat een virus de wereld teistert. Het moet iedereen die eten bereidt aansporen om het beter te doen op dit vlak. “We zijn nu met drie mensen in de productie. Er is genoeg ruimte tussen ons, we dragen mondkapjes en haarnetjes, en sieraden dragen we niet. A moro belangrijk sani, dat is handen wassen!”, zegt de worstspecialist. Persoonlijke hygiëne, in combinatie met inachtneming van de COVID-19-maatregelen en de algemene regels van het BOG helpen volgens Limes enorm om veilige worst te produceren. “Die denkwijze van ‘na wan moni, mi mus meki’, is niet goed, want er is meer dat je moet doen. Onze verkopers weten dat de persoon die verpakt geen geld kan ontvangen. De worst houden we ook altijd warm. Niet te heet natuurlijk en niet te koud! Ondanks dat we de klanten in de open lucht ontvangen, hebben we toch alcohol om te ontsmetten. Ik heb worst-verkopen als werk gekozen, dus als worstman gooi ik er niet met mijn pet naar. Ik moet dan rekening houden met die voedselveiligheid toch?” Het waarborgen van de gezondheid van anderen doe je volgens de worstverkoper vanaf het uitkiezen van het vlees tot het moment van de afwas doen. Hygiëne is en blijft zeer belangrijk.
Lees dit artikel verder in het meinummer van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar