Veehouder José Tammenga studeerde af op karbouwen – Parbode Sneak Peek
PTC’er José Tammenga onderzocht of het haalbaar is om karbouwen, die veelal om hun vlees gehouden worden, te kweken voor melkproductie. De resultaten uit haar onderzoek leverden haar aan het Polytechnic College Suriname de titel van Bachelor in de Dierlijke productie en Diergezondheid op. Ze is de eerste uit de lichting van zeventien personen die afstudeert aan deze studierichting.
Tekst Renate Sluisdom
Tammenga zocht na haar havo-opleiding, terwijl ze nog bezig was het vwo af te ronden, naar een vervolgstudie in de agrarische sector. Het jaar was 2017, toevallig het jaar dat het PTC besloot te starten met een studie in Animal Production and Health Technology, APHT. Ondanks de torenhoge collegegelden – APHT blijkt de duurste richting binnen PTC te zijn – schreef ze zich in. We willen weten hoe ze op het idee kwam van deze richting, die tot dan niet bestond. “Eigenlijk wilde ik dierenarts worden, maar ja, die studie hebben we hier niet. En ik ben veehouder, ik doe aan grootvee, melkvee. We leveren aan de Melkcentrale en aan lokale opkopers. Het leek me goed iets te gaan studeren waar ik meer leer van datgene wat ik elke dag doe.” We begrijpen dat de veeteelt in het bloed zit? Ze lacht. “Ja toch, wij zijn die buru’s van Saramacca. Het is eigenlijk een legacy, iemand moet ermee doorgaan, en ik ga er graag mee door.”
Is er in Suriname wel vraag naar afgestudeerden in deze richting?
“Jazeker, want elf van de zeventien APTH-afgestudeerden zijn al werkzaam, en wel bij LVV (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij). Er is heel veel behoefte aan deskundigen op veeteeltgebied, zowel bij LVV als bij particulieren. Ik ben door een aantal bedrijven gevraagd om te solliciteren.” Als we nieuwsgierigheid tonen: “Om een voorbeeld te noemen, de Melkcentrale heeft me gevraagd wanneer ik kom solliciteren.” En, gaat ze dat doen? Ze lacht weer. “Haha, nee, nee, misschien later.” En hoe zit het met verder studeren? “Nou, het zou best fijn zijn als een van mijn collega-studenten verder gaat in het buitenland of zo, want er is echt een behoorlijke vraag naar kennis op dit gebied, maar voor mij zit het er niet in, nee.”
Over naar het onderwerp van haar afstudeerscriptie. Tammenga, die zelf een aantal vleeskarbouwen bezit, wilde weleens weten of het houden van vleeskarbouwen voor hun melkproductie, rendabel kan zijn.
Lees verder in de juni-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk