School voor Jong Talent Suriname: een kweekvijver voor talentvolle jongeren – Parbode Sneak Peek
Sinds haar oprichting boekte de Kathedrale Koorschool met het daaraan verbonden Kathedrale Jongeren Koor reeds vele successen. Wat in 2009 begon als een initiatief om de jeugdzang in Suriname nieuw leven in te blazen, is in de loop der jaren uitgegroeid tot de School voor Jong Talent Suriname, een kweekvijver voor een nieuwe generatie Surinaamse sporters, artiesten en docenten.
Door Samantha Waridjan
We ontmoeten opbouwdirecteur Albert Arens (58) in Ons Erf, hartje stad, waar de rustgevende en natuurrijke omgeving het nieuwe decor vormt voor de begin dit jaar verhuisde Kathedrale Koorschool (KKS). De vorige locatie was het oude kloostergebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat. Arens is erg blij met deze nieuwe locatie, die veel mogelijkheden biedt. “Ik heb de opdracht van bisschop Karel Choennie om de School voor Jong Talent Suriname (SJTS) op te bouwen”, legt hij zijn functie uit. Hij doet dit samen met een toegewijd team. “Iedereen werkt samen met hetzelfde doel voor ogen: een duurzame leeromgeving met internationale aansluiting.”
Ons Erf werd begin dit jaar beschikbaar gesteld door de bisschop, die de SJTS wil zien bloeien. “Het is een ideale locatie, er is ruimte, we kunnen bijbouwen, presentaties houden, er is een basketbalveld, een grote zaal en een dansstudio”, onderstreept Arens, die dit bewijst met een rondleiding door het complex. De leslokalen zien er keurig en aantrekkelijk uit. Behalve de kantoorruimtes is er ook een opslagkamer voor de muziekinstrumenten; de mediatheek wordt nog ingericht.
Arens, die onder meer ook dirigent en muziekdocent is, geeft aan dat de SJTS een uniek en baanbrekend project is waarbij op de participerende scholen naast het dagelijkse reguliere lesprogramma, vanaf het eerste leerjaar ook een intensief leerprogramma van muziek, dans of sport wordt verzorgd. “Er is veel aandacht voor het talent van de leerlingen, waardoor zij al van jongs af hoge competenties op het gebied van muziek, dans of sport ontwikkelen”, vertelt hij. “Bovendien worden sociale vaardigheden als teamgeest, leiderschap, concentratie en communicatie bevorderd. De kinderen gaan hierdoor met meer plezier naar school, hebben meer zelfvertrouwen en discipline en leveren betere prestaties.”
In de bekende grote zaal van Ons Erf, die nu nog rommelig is en gerenoveerd moet worden, neemt Arens even plaats achter een piano. Prachtige klanken vullen de zaal, die ingericht wordt als muziekzaal.
Lees verder in de juni-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk