Internationaal damgrootmeester Eduard Autar – Parbode Sneak Peek
Eduard Autar (61) werd in 1986 internationaal damgrootmeester en stond in de bloei van zijn damcarrière op de negende plaats op de wereldranglijst. Hij maakt momenteel deel uit van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Dambond.
Tekst Lisanne Waridjan
“Topsport in Suriname was in de jaren 80 een drama”, herinnert damgrootmeester Autar zich. “Ik was in die tijd afhankelijk van damboeken die in Nederland en de Sovjet-Unie aangeschaft moesten worden en voor mij te duur waren. Bij deze wil ik ‒ zonder anderen te kort te doen ‒ Bisnoe Gangaram Panday en Henny Tjong Tjin Joe, helaas beiden wijlen, memoreren en ook Marcel Oostburg had mij toen een aantal boeken gegeven”, vertelt Autar, die in 1982 werkzaam was bij het ministerie van Sport. Hij vroeg toen om een gelijkschakeling van salaris, omdat hij docent geschiedenis was met een LO-Akte bevoegdheid.
“Dat werd echter geweigerd en als onmogelijk aangemerkt. Als ik in het onderwijs zou werken, zou ik ongeveer Sf 350 meer verdienen.” Hij heeft het toen maar gelaten, omdat dammen zijn passie was en hij Suriname daarmee wilde vertegenwoordigen. Per jaar moest hij drie tot vier keer naar toernooien en die duurden gemiddeld drie tot vier weken; dat zou hij als docent wellicht niet kunnen doen. “Onder deze omstandigheden bracht ik het tot internationaal damgrootmeester”, zegt Autar die slechts een kopie van zijn grootmeestercertificaat heeft; het origineel is nog bij het ministerie. Hoewel in 1986 door de toenmalig sportminister was toegezegd dat de damtopper een perceel zou krijgen, en deze toezegging in 1988 werd herhaald door de toenmalige president, is de toekenning uitgebleven. Mocht Autar ooit het perceel krijgen, dan zou hij dat in de vorm van een stichting teruggeven aan de samenleving voor het vrij beoefenen van sport.
Lees verder in de juni-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk