Hernieuwbare energie voor Suriname: een puzzel of een vraagstuk? – Parbode Sneak Peek
Wereldwijd wordt er steeds meer ingezet op groene energie en energie-efficiëntie. Ook voor ons land is het belangrijk dat we met de ontwikkelingen meegaan. Energiedeskundige Mario Wijntuin, die zich de afgelopen jaren intensief heeft beziggehouden met deze materie, laat hierover zijn licht schijnen.
Tekst Mario Wijntuin
Energie is de grondslag van ons bestaan op aarde. Alle activiteiten van en rond de mens zijn te herleiden tot energie. Energie komt in verschillende vormen voor. Elektrische energie is een vorm waaromheen onze dagelijkse bezigheden geconcentreerd zijn. Overal waar er elektrische energie beschikbaar is, kan de mens zich laten dienen door alle soorten apparaten die het leven aangenamer maken. Het beschikbaar hebben van elektrische energie begint bij de opwekking. Dit proces is niets anders dan het transformeren van beweging in elektriciteit. Er zijn verschillende methoden om de opwekking te realiseren. De meest bekende en veel toegepaste methode is die middels verbrandingsmotoren. De verbrandingsmotor heeft het voordeel dat die relatief makkelijk op te zetten is, verplaatsbaar, en in vergelijking met andere methoden weinig ruimte nodig heeft. De energiedrager, de brandstof, zou aardolie of steenkool kunnen zijn. Kolen worden slechts gebruikt in gebieden waar die veel voorkomen. Het kost namelijk, in vergelijking met vloeibare brandstof, te veel om kolen te transporteren.
Dan zijn er kernreactoren. Deze vorm van energieopwekking is bij ons minder bekend. Het betreft technologie waarmee wij ons niet bezig hebben gehouden, misschien ook vanwege het risico van een ramp bij het vrijkomen van kernenergie. Waarmee wij wel goed bekend zijn, is opwekking middels hydro. Een hydrodam levert vooralsnog de meest goedkope energie. Het lastige van een hydrodam ligt in de hoge investering, en de impact op de natuur.
Suriname heeft vanaf de jaren 50 een combinatie gehad van hydro-energie en opwekking middels verbrandingsmotoren. Deze combinatie met hydro is in de regio uniek, aangezien slechts Suriname en Belize die kennen. En uniek omdat het ons in de voordelige positie plaatst van landen met goedkope energie. Hoe Suriname van dat voordeel geniet laten we voor dit moment in het midden. Onze energietarieven zijn namelijk gebaseerd op (afgeleid van) de internationaal geldende prijs voor brandstof. Dit uitgangspunt is juist voor vele andere landen de drijfveer om op zoek te gaan naar alternatieven. De landen die voor hun opwekking geheel afhankelijk zijn van importbrandstoffen (zelf geen olie-industrie bezitten) hebben er enorm last van dat elke fluctuatie van de wereldmarktprijs voor olie (een factor waarop zij totaal geen invloed hebben) een negatief effect heeft op hun economie.
Lees verder in de juni-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk