OW-minister Riad Nurmohamed maakt schoon schip – Parbode Sneak Peek
Het is ruim een jaar geleden dat minister Riad Nurmohamed zijn DNA-zetel inruilde voor een iets hectischere en meer verantwoordelijke baan op het ministerie van Openbare Werken. Behalve een bataljon aan overtollig personeel, trof hij een lege kas aan, en maar liefst SRD 700 miljoen aan schuld. “Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het afgelopen jaar. Er is veel, heel veel werk te doen. Problemen zijn er genoeg, maar die zijn er om opgelost te worden.”
Tekst Arjen Stikvoort
Zo strijdvaardig als hij is, geeft hij toe dat er weinig tijd is voor ontspanning. Maar de pers te woord staan op een zondagmorgen, hoort ook bij zijn plicht, meent de bewindsman. Hij struikelt niet over het weggeven van een interview. Zijn grootste kopzorg is de algehele infrastructuur voor de bevolking opnieuw vorm te geven. Maar dat is niet iets wat je in een dag oplost. Daar gaan jaren overheen. Nurmohamed zet zijn aandachtspunten uiteen: beleid, personeel, wet- en regelgeving, grote en kleinschalige projecten, districtsorganisatie, materieel, management en onderzoek. Om overzicht in de organisatie van zijn ministerie en zijn ambt te krijgen, schrapte hij maar liefst de helft van zijn prioriteiten om zich beter te kunnen focussen op zijn meest belangrijke issues. En dat is om te beginnen capabel en betrouwbaar personeel. “Het probleem van het overtollige personeel (twaalfhonderd man) op het ministerie dat door de vorige regering pardoes in dienst is genomen en waarvoor eigenlijk géén werk en géén geld was, is inmiddels opgelost. Alle ambtenaren zijn opnieuw door een speciaal in het leven geroepen werkgroep Personele Aangelegenheden doorgelicht; bij een aantal personen waar niet conform de FISO-wet is gehandeld, zullen correcties plaatsvinden. Beleidsadviseurs waar geen behoefte aan was, zijn ‘vriendelijk bedankt’ en zijn contractueel netjes afgehandeld. Zestigplussers zijn middels een regeringsbesluit gevraagd te stoppen. Jongeren die hebben gesolliciteerd zijn aan een grondig huis- en antecedentenonderzoek onderworpen.” En om het personeel goed zijn werk te laten doen en zich vooral niet benadeeld te laten voelen, is een tuchtcommissie opgericht. Personeelsleden kunnen hier terecht als ze het niet eens zijn met hun persoonlijke arbeidsgerelateerde zaken. De minister licht toe dat er functionarissen van de vakbond, Openbare Werken en het ministerie van Arbeid daarbij zijn betrokken.
Over de balk gegooid
Nurmohamed heeft het afgelopen jaar veel over zich heen gekregen. Maar hij had oor voor eenieder en pakte de zaken een-voor-een aan. Het machine- en wagenpark, waar de vorige regering naar zijn zeggen een loopje mee nam en waarin miljoenen zijn geïnvesteerd en achterover zijn gedrukt, wordt teruggehaald.
Lees dit artikel verder in de juli-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk